Індукційна плита: правда і вигадки

Індукційні плити

Динамічний розвиток технологій посприяло не тільки появи абсолютно нових агрегатів, що дозволяють значно полегшити побутове життя, а й відчутно поліпшити вже існуючі прилади.
Новим приладом для приготування їжі стала індукційна плитка, що стала гідною альтернативою звичним газовим і електричним пічкам.

Пристрій і принцип роботи

Індукційна плита — це кухонна електрична плита, яка здійснює розігрів індукованими вихровими струмами, які створюються високочастотним магнітним полем, частотою 20-100 кГц. Така частота магнітного поля не є небезпечною для здоров'я.

Індукційна плита складається з корпусу, панелі управління на мікроконтролері, до якого підключений датчик температури і схема керування силовою частиною, силової частини з потужним випрямлячем і імпульсним регулятором.
Кухонна плита може бути з комбінованим набором нагрівальних елементів: частина конфорок — індукційні, частина — використовують ТЕНи або навіть газовий пальник.
Регулювання потужності здійснюється безперервно і імпульсно.

На максимальній потужності плита працює на найбільшій частоті (приблизно 50-100 кГц), при зниженні потужності частота знижується. Але нижче 20 кГц частоту не знижують, щоб уникнути появи некомфортного для користувачів звуку (частоти вище 20 кГц люди не чують). Тому при завданні потужності нижче тієї, при якій інвертор працює на частоті 20 кГц, конфорка переходить в режим переривчастого нагріву: раз в декілька секунд вмикається і вимикається. Чим на менший час вона буде вмикатися, тим менше буде потужність.

Під впливом індукованого струму відбувається нагрів дна посуду, і далі її вмісту.
Поверхня індукційної плити нагрівається від гарячої поверхні каструлі. Плита електрична індукційна працює тільки з посудом, що має феромагнітне дно

Види індукційних плит

Окремостояча індукційна плита

Нагрівальний елемент варильної поверхні-індукційний, іноді комбінований. Буває 3 або 4 зони для нагріву. У деяких моделях кількість конфорок може досягати до 5.
Присутні функції повноцінної побутової плити.
Є електородуховка.

Настільна індукційна плита

Компактна мобільна плита на 2 або 3 конфорки. Найчастіше варильна поверхня виконана з склокераміки, а корпус - з пластика.
Чудово підходить для того, щоб взяти її на дачу або ж для використання в місцях, де місце для розташування звичайної печі обмежене.
Немає духовки, але інші функції присутні, хоча в різних моделях можуть бути різними.

Настільні плити, представлені в нашому магазині.

Вбудована варильна поверхня

Існує безліч моделей з різною кількістю конфорок і різними розмірами, для кухонь будь-яких габаритів. Найчастіше йдуть безрамкової конструкції зі склокераміки або загартованого скла.
Підвищена кількість додаткових функцій, в тому числі сприяють збільшенню безпеки використання плити.

Індукційні варильні поверхні на elmag.com.ua

Переваги і недоліки

У цього інноваційного приладу, як і у будь-якого іншого пристрою, є свої плюси і мінуси, які потрібно враховувати якщо ви все ж вирішили придбати таку плиту.

До переваг належать такі чинники:

Енергоефективність моделі.
Високий рівень ККД (до 90%) і низька споживана потужність забезпечує економічну витрату електроенергії. Основні витрати припадають на розігрів посуду і продукти в ній, а не на нагрів конфорки і навколишньої її поверхні плити.
Швидкість нагріву посуду значно підвищується і процес приготування стає в 1,5 - 2 рази швидше, ніж у других видах побутових плит.

Безпека експлуатації.
Практично всі моделі індукційних плит оснащені датчиком присутності посуду. Тобто за відсутності підходящої посуду конфорка не працює навіть якщо плита включена, а іноді це супроводжується звуковим сигналом і / або відповідним повідомленням на дисплеї пристрою.
Нагрівання предметів, що не володіють феромагнітними властивостями, не здійснюється. Отримати опік безпосередньо від плити неможливо, бо нагрівається сам посуд, а вже від неї продукти харчування всередині. Поверхня плити охолоджується вже через кілька хвилин після вимкнення.

Простота використання.
Найчастіше управління даного кухонного приладу електронне. Воно може бути з аналоговими або сенсорними кнопками, в деяких новіших моделях з'явився сенсор-слайдер.
Практично всі моделі оснащені дисплеєм, на якому відображаються різні показники, необхідні для приготування їжі. Наприклад час приготування (таймер), температура або потужність нагріву.
Такі показники як захист від дітей, включений режим або індикатор остаточно тепла можуть відображатися по різному: як безпосередньо на дисплеї, так і підсвічуванням окремих світлодіодних індикаторів.

Зовнішній вигляд і легкість в догляді.
Ергономічний сучасний дизайн робить плиту стильним предметом інтер'єру кухні, займаючи оптимальну кількість місця.
Поверхні індукційних плит виконані з загартованого скла або склокераміки, що значно полегшує догляд за нею і практично виключає появу на поверхні мікроподряпин, підвищуючи її довговічність.
Завдяки принципу роботи плити, рідини і залишки їжі, які потрапляють на її поверхню, не пригоряють і легко видаляються вологою тканиною. Це запобігає появі таких небажаних факторів при приготуванні їжі, як дим і гар.
Відсутність відкритого джерела тепла не підвищує загальну температуру в приміщенні і сприяє більш тривалому використанню посуду, який не псується від руйнівної дії вогню або зовнішнього нагрівального елементу.


Мінуси індукційної плити:

Посуд з феромагнітними властивостями.
Для використання на індукційній плиті підходить не весь посуд. Її дно повинно обов'язково намагнічуватися. Виникає необхідність заміни посуду, якщо до цього ви користувалися ним з таких матеріалів як латунь, скло або алюміній.
Хоча сьогодні і цей недолік можна обійти за допомогою спеціальних накладок-адаптерів на конфорки індукційних плит. Вони бувають різних розмірів під конфорки різного діаметру. Швидкість варіння при використанні перехідника злегка знизиться, але він дає можливість застосовувати посуд нестандартних розмірів, з будь-яких матеріалів.

Регулювання потужності
Деякі індукційні плити мають загальні високочастотні генератори на кілька конфорок. При одночасній роботі цих конфорок, потужність нагрівання не може бути максимальною.

Навантаження на дроти.
Висока пікова споживана потужність сприяє підвищенню навантаженні на дроти. При виборі плити слід звернути увагу на здатність вашої електропроводки витримати зазначене виробником навантаження. Цей фактор слід враховувати при виборі будь-якої електроапаратури.

Вплив електромагнітного випромінювання печі на прилади.
Індукційні варильні панелі не рекомендується встановлювати над іншими металевими приладами: посудомийними, пральними машинами, холодильником, духовкою та іншими. Нагрівання їх поверхні може привести до небажаних наслідків.

Шум під час роботи.
Охолоджуючий вентилятор створює незначний шум.
Характерне гудіння чується тільки при роботі на великої потужності.
Порожній посуд на гріючій плиті може виявитися причиною свисту, який пропадає при її наповненні. Іноді можна чути шуми, що виникають із-за використання дешевого посуду.

Дотримання обережності при використанні.
Склокерамічна поверхня індукційної плити досить тендітна і не любить ударів важкими предметами. Загартоване скло більш міцне, але все ж слід дотримуватися обережності, щоб не пошкодити цілісність поверхні. Але дана особливість справедлива для будь-яких пристроїв з подібною поверхнею.

Висока вартість.
Складні електронні складові значно підвищують вартість індукційної плити порівняно з іншими представниками такої побутової техніки.
Та й ремонт індукційних плит - справа витратна, але при дотриманні елементарних правил установки і експлуатації він не знадобиться.

 Деякі міфи про індукційні плити

Міф № 1: індукційне магнітне поле небезпечно для здоров'я.
При роботі індукції нагрівається не поверхня, а посуд, який потім передає тепло продуктів харчування всередину. Існує думка що при роботі електромагнітне поле шкодить здоров'ю людини.
Були проведені досліди і вчені довели що магнітне поле індукційної плити навіть менше ніж у звичайного фена для волосся. Тобто магнітне поле плити не може пошкодити самопочуттю людини.

Міф № 2: при покупці такої плити доведеться міняти весь посуд.
Для того, щоб спростувати це припущення, потрібно перевірити дно наявного посуду на феромагнітні властивості. Це можна легко зробити, прикладаючи звичайний магніт на дно посуду.
Якщо магніт "спрацьовує", то наявний у вас посуд підходить для використання з індукційною плитою і міняти його немає необхідності.

Міф № 3: будь-який металевий предмет, що потрапив на робочу поверхню плити, буде сильно нагріватися.
У більшості моделей індукційних плит є мінімальні вимоги до діаметру посуду (від 8 см). В іншому випадку для варки поверхня не включиться. Для цього також в багатьох моделях вбудована функція розпізнавання посуду.

Міф № 4:індукцію можна встановлювати над іншими пристроями з металевими поверхнями.
Магнітне поле зазвичай дійсно впливає на предмети, що знаходяться над і під варильною поверхнею. Але деякі виробники стурбовані рішенням і цієї проблеми.
Вони використали спеціальний ізолюючий магнітний "тепловідвід" при створенні нових моделей плит. Таким чином, техніці, що стоїть поблизу індукційної плити, нічого не загрожує.

Функції і режими індукційної плити

Вирішивши придбати на свою кухню цю техніку, необхідно врахувати всі нюанси і ознайомитися з основними можливостями, функціями і режимами приладу.

Візуальне визначення робочих областей.
Не всі моделі продаються з повністю однотонними зонами, тому посуд може ставитися на будь-яку з них.
Є також варіанти, конфорки в яких окреслюють іншим кольором.

Таймер, інтелектуальний режим.
Стандартна плита обладнується таймером, який після завершення програми приготування подає звуковий сигнал. Новіші моделі індукційних плит оснащені інтелектуальним режимом, при якому конфорка автоматично відключається.

Функція підтримки тепла.
Завдяки цій опції, приготована їжа може залишатися теплою певний часовий проміжок. Збереження тепла у різних моделей різний і вказується виробником в інструкції.

Пауза або припинення приготування.
Якщо вам потрібно ненадовго піти, не турбуючись за стан варильної панелі під час вашої відсутності, можете включити паузу приготування.

Booster або Power Boost.


Завдяки даній функції можна значно збільшити потужність конфорки за рахунок зменшення потужності інших конфорок. Така функція сприяє швидшому закипанню води і приготування їжі.

Захист від дітей.
Плита з підвищеним ступенем безпеки, що має функцію блокування кнопок, підійде для сім'ї, де виховуються маленькі діти.

Вибір посуду для індукційної плити

Посуд, що підходить для індукційних плит, виробляють з емалі, нержавіючої сталі або чавуну. Алюмінієвий, мідний, скляний, фарфоровий і керамічний посуд на індукційних поверхнях працювати не буде. Тому здійснюючи вибір каструлі або сковорідки для індукційної плити, зверніть увагу на наступне:

При покупці нового посуду слід звернути увагу на її маркування. Найчастіше виробниками використовуються спеціальні символи для інформування покупців про її феромагнітні якості.

Діаметр зіткнення дна посуду з конфоркою повинен бути більше 12 см для коректної роботи конфорки.

Товщина днища посуду повинна бути в межах 2–6 мм.

Посуд, що випускається для індукційних плит, цілком годиться і для приготування їжі на електроплиті або газі.

 


Зважуючи всі плюси і мінуси індукційних плит можна зробити висновок, що за цією технікою майбутнє і її вибір краще, але все ж вибір залишається за споживачем.