Як вибрати посудомийну машину?
Вибір моделі посудомийної машини повинен ґрунтуватися на аналізі експлуатаційних характеристик, які оптимально будуть відповідати всім вимогам майбутнього користувача. До основних критеріїв, який впливає на вибір посудомийної машини, відносять:
- витрата води і клас енергоспоживання;
- максимальну кількість комплектів посуду, що завантажується;
- тип сушки;
- програмну функціональність.
Витрата води та клас енергоспоживання
Виробники пропонують кілька типів посудомийних машин, які відрізняються обсягом споживаної води:
- високоекономічні (від 12 до 15 літрів за один цикл миття);
- ннеекономічні (більше 20 літрів за один цикл миття);
- економічні (від 15 до 20 літрів води за один цикл миття).
Енергоспоживання стандартизовано за класами: А, В, С, D, E, F. Найбільш економні моделі побутової техніки мають класом енергоспоживання А, А + і А ++ Enerhospozhyvannya .
Максимальна кількість посуду, що завантажується
У більшості випадків для сімей:
- з трьох осіб призначаються моделі місткістю на 8 комплектів посуду;
- з чотирьох осіб – місткістю на 10 комплектів;
- з великою кількістю людей доречно використовувати техніку місткістю від 14 комплектів і більше;
- з меншою кількістю мешканців або для експлуатації на дачах, цілком підійдуть компактні настільні пристрої з місткістю на 4 комплекти посуду.
Чим більше комплектів посуду може одночасно вмістити посудомийна машина, тим вище буде витрата води і її геометричні розміри. З цієї причини на невеликих малогабаритних кухнях буде проблематично встановити пристрій на 14 комплектів. Виходячи з цього, в залежності від геометричних розмірів, всі моделі поділяють на кілька основних груп:
- повнорозмірні (12 – 14 комплектів і шириною не менше 60 см);
- компактні (до 5 наборів і шириною до 45 см);
- вузькі (місткістю до 10 комплектів і шириною до 45 см).
Тип сушки
Сушка очищеного посуду здійснюється різними способами:
- Статична сушка. В цьому випадку полоскання проводиться водою з температурою близько 700С, а посуд висихає за рахунок залишкового тепла.
- Турбо-сушка. У конструкції посудомийної машини передбачений спеціальний вентилятор, який нагнітає повітря всередині мийної камери. За рахунок цього волога випаровується значно швидше.
- Активна сушка з реконденсаціею. Передбачає циркуляцію повітря всередині мийної камери, але без нагнітального вентилятора.
Турбо-сушка є найбільш швидким способом висушити поверхню. При цьому найекономнішою визнана статична сушка.
Програмна функціональність
Сучасні посудомийні апарати мають широке програмне налаштування, яке може включати такі функції:
- Замочування. Являє собою режим зволоження поверхні посуду в разі її сильного забруднення.
- Економічний режим. Скорочений за часом цикл миття, який дозволяє знизити витрату води і електроенергії.
- Делікатна мийка. Функція мийки делікатного посуду, яке чутливе до високої температури води.
- Половинне завантаження. Дозволяє мити брудний посуд тільки у верхньому кошику. За рахунок цього вдається знизити споживання води і електроенергії.
- Створення власної програми миття з можливістю вибору: температури води, тривалості миття, ополіскування і сушіння.
У кожному окремо взятому випадку необхідно індивідуально підходити до вибору посудомийної машини, грунтуючись як на вище зазначених критеріїв відбору, так і з урахуванням особистих переваг.