Керамічний обігрівач або конвектор: вибір приладу для тепла в будинку

Для обігріву осель на сучасному ринку представлено безліч приладів. Одним з таких є керамічний обігрівач, чим він відрізняється від конвектора, про його особливості та переваги ми розповімо в нашій статті.

Керамічний обігрівач – це альтернативний прилад для обігріву поєднує в собі інновації та практичність.

Керамічний обігрівач поєднує в собі два способи обігріву: інфрачервоний і конвекційний.

Принцип роботи приладу полягає в наступному: Тени нагрівають керамічну плиту, яка виробляє довгохвильове інфрачервоне випромінювання. Інфрачервоні промені нагрівають об'єкти навколо себе, стіни, далі відбувається теплообмін – процес передачі тепла в навколишнє середовище шляхом конвекції або природної циркуляції повітря.

Металокерамічна пластина має високу теплопровідність і механічну міцність. Завдяки високим показникам тепловіддачі і збереження тепла, керамічні обігрівачі можна використовувати не тільки як додаткове джерело обігріву, але і як постійний вид опалення в приміщенні.

Стінові панелі є більш актуальним видом керамічних приладів для обігріву. Настінні панелі мають стильний зовнішній вигляд, широка колірна гамма дозволяє вписати їх в будь-який інтер'єр.

Товщина керамічної стінової панелі для обігріву, становить 12-15 мм, на відміну від металевого конвектора, довше тримає тепло, повільніше остигає. Настінні панелі не спалюють кисень, так як нагрівальний елемент розташований всередині, не пересушують повітря, а м'яко прогрівають приміщення. Робота приладу складає від 6 до 8 годин на добу, після прогріву прилад переходить в режим економії енергії.

Потужність керамічного обігрівача –головний критерій при його виборі. Від цієї характеристики залежить наскільки швидко і ефективно буде прогріватися приміщення.

Прилад потужністю 370-400 Вт обігріє приміщення площею 7-8 м2, потужності 430-550 Вт вистачить для площі 9-11 м2, показник 730 -1000 Вт досить для площі 15 -20 м2.

Для повноцінного обігріву квартири площею 64 м2 знадобиться 9 керамічних панелей сумарною потужністю 3330 Вт.

 

Енергоспоживання керамічних приладів є дуже економічним, в різних моделях від 0,2 до 2,5 КВт / год. Кліматичні прилади такого типу споживають на 20-50% менше електроенергії, ніж конвектори, масляні радіатори та інші види обігрівачів. Для обігріву кімнати площею 20 м2 керамічний обігрівач витратить всього 1 кВт за годину, повністю прогрів приміщення за 2 години.

Тип управління може бути механічним і електронним.

Электронный термостат

Електронний термостат дозволяє точно підтримувати задану температуру, до 0,1 градуса, механічний є менш точним, через відсутність градусної шкали, але менш схильний до перепадам електроенергії в мережі. Деякі моделі обігрівачів оснащені дисплеєм, на якому відображаються всі параметри роботи приладу.

Встроенный программируемый терморегулятор

Моделі електрокерамічних панелей з вбудованим програмованим терморегулятором дозволяє автономно управляти роботою приладу, але вартість таких панелей дорожче. Терморегулятор, налаштований на певну температуру, буде включати панель, коли це необхідно. Це дозволяє підтримувати комфортну температуру і заощаджувати електроенергію.

Зовнішній терморегулятор

Зовнішній (виносний) терморегулятор дозволяє керувати кількома електрокерамічними панелями, що створюють систему комплексного обігріву. З його допомогою можна змінювати налаштування включення – виключення температури, а також примусово регулювати включення – відключення приладів від мережі живлення.

Додатковий функціонал:відключення при перегріві, замок від дітей, захист від опіків робить користування безпечним і комфортним.

Вид монтажу керамічних електрообігрівальних панелей може бути настінним і монтується в стелю. Стінові панелі швидко нагрівають повітряний простір і не займають корисну площу приміщення.

Рекомендації по установці керамічних настінних обігрівачів: під вікнами встановлюються, не нижче 20 см від підлоги; якщо стіна кутова, контактує з вулицею, то необхідно встановлювати відбивачі на стіні, щоб більша частина тепла не йшла на обігрів стіни; у ванній, на кухні прилад встановлюється на відстані від попадання води.

Переваги керамічних електронагрівальних панелей:

Економічні і високопродуктивні: швидко нагрівають приміщення при не високій потужності, мають високий коефіцієнт корисної дії, більш 92%. На 30% економлять електроенергію в порівнянні з конвекторами і іншими видами обігрівачів.

Безпечні: всі нагрівальні елементи закриті керамічної пластиною, лицьова сторона панелі не має високої температури нагріву, що виключає ймовірність опіків, функція захисту від перегріву робить прилад пожежобезпечним.

Екологічність: керамічна пластина зроблена із застосуванням природних матеріалів, при нагріванні не виділяє отруйні речовини.

Комфортні у використанні: немає сторонніх звуків при розігріві панелі, не шумлять під час роботи, немає запаху гару і пилу.

Компактні: мають різні розміри і форми, вписуються в інтер'єр, легко монтуються, можливість використовувати в не великих приміщеннях.

Недоліки керамічних електронагрівальних панелей:

Висока вартість, в порівнянні з конвекторами і іншими видами обігрівачів.

Складність ремонту при поломці приладу.

При неправильному розрахунку потужності обігрівача і площі, можливий повільний прогрів приміщення.

Електричні конвектори дуже популярний вид обігрівачів для будинку. Працюють за принципом конвекції – природної циркуляції теплого повітря в приміщенні. Холодне повітря надходить знизу в конвектор, далі нагрівається за допомогою Тена і виходить через решітки, розташовану вгорі приладу.

Потужність приладу є головним критерієм у виборі конвектора.

Приблизна формула розрахунку потужності така: 1 кВт потужності множиться на 10-12 м2, при висоті стелі 2,7 метра, при більшій висоті, потрібно додати 10% потужності на кожні 10 см висоти стіни. Під кожним вікном в приміщенні, повинен бути встановлений конвектор, такої ж ширини і довжини, як і віконний отвір. Тепловий потік під вікном, утворює теплову завісу, яка буде ефективно утримувати температуру в приміщенні.

Таблиця розрахунку потужності

Площа обігріву, м²

Необхідна потужність конвектора, Вт

5 - 6

500

7 – 9

750

10 - 12

1000

12 - 14

1250

15-17

1500

18-19

1750

20-23

2000

24-27

2500

Тип нагрівального елементу впливає на термін експлуатації приладу. Електричні конвектори можуть оснащуватися тенами або керамічними обігрівачами.

ТЕН – трубчастий електронагрівач виконується з нихромовой нитки, спаяні в кварцову трубу зі сталлю. Алюмінієві ребра виконують роль теплообмінника. Тени такого виду є надійними, мають ступінь вологозахисту. При роботі прилад може видавати клацають звуки і скрип, через розширення металевого корпусу.

Нагрівальний елемент монолітного типу являє собою моноблок Х – образного виду, з ніхровомой нитки з діелектричним заповнювачем. Всі частини моноблока, при нагріванні і охолодженні рівномірно нагріваються і звужуються, це дозволяє виключити тертя і появі мікротріщин. Конвектори з монолітним нагрівальним елементом безшумні в роботі, проміжні тепловтрати зводяться до мінімуму, мають високий клас захисту від вологи.

 

Конвектори з керамічним нагрівачем є гібридними. Крім нагрівального елементу з ніхрому нитки, всередині корпусу розташована керамічна плита, яка нагрівається і подає теплі потоки повітря вгору через спеціальні отвори. Інфрачервоне випромінювання, яке поширює довгохвильовий випромінювач, всередині корпусу, швидко нагріває всі об'єкти в приміщенні. Конвектори з керамічним нагрівальним елементом дорожче вартістю, економічні, швидше прогрівають приміщення.

Ступінь захисту конвектора впливає на влагозахист приладу.

Клас захисту IP 24 – захист приладу від бризок і крапель під будь-яким кутом, дозволяє встановлювати конвектор в безпосередній близькості до джерела води. При цьому, блок керування приладом не повинен бути звернений у бік ванни.

Клас захисту IP 21- захищає прилад від вертикально падаючих крапель води, конвектори з таким ступенем захисту можна встановлювати у вологих приміщеннях, але на відстані 0,6-1 м від джерела вологи.

Клас захисту IP 20 – не мають захисту від води, охороняє тільки від випадкового дотику.

Тип управління конвектором може регулюватися за допомогою механічного або електронного термостату.

Механический термостат

Механічний термостат простий в роботі, надійний в разі перепадів напруги в мережі. Недоліком є ​​не точна підтримка температури в приміщенні, характерні клацання при включенні і виключенні термостата. Моделі конвекторів з механічним термостатом більш доступні в ціні, ніж з електронним.

Электронный термостат

Електронний термостат оснащений температурними датчиками, які контролюють температуру навколишнього середовища, передають сигнал на керуючий елемент приладу, який точно підтримує задану температуру, з відхиленням 0,1-0,3°С. Деякі моделі мають дисплей і пульт дистанційного керування для зручності користування. Моделі конвекторів с режимом програмування дозволяють задати графік обігріву в залежності від часу доби і параметри роботи конвектора. Електронні термостати безшумні і стабільні в роботі.

 

Тип монтажу може бути настінним і підлоговим.

Настінний конвектор Підлоговий конвектор

Настінний тип конвекторів кріпиться в будь-якому місці стіни за допомогою кронштейнів. При установці настінного конвектора відстань знизу, від підлоги, має бути не менше 15 см, прилад не повинен перекривати розетку, відстань збоку від розетки повинно бути не менше 10 см, довжина кабелю живлення має бути достатньо для включення, використання подовжувачів не рекомендується.

Підлогові конвектори оснащені ніжками / коліщатками. Перевагою є, то що прилад можна переміщати, включати в тому місці, куди дістає кабель живлення. Для безпеки експлуатації вибирайте модель із захистом від перекидання.

 

Переваги електричних конвекторів:

Обігрів приміщення починається відразу після включення приладу, ТЕН розігрівається через півхвилини.

Вологозахищеність приладу дозволяє використовувати у вологих, сирих приміщеннях& ndash; ванних кімнатах, кухні, балкону.

Термін служби приладу 15-20 років, при наявності якісного Тена. Не потребує додаткового обслуговування, тільки очищення від пилу.

Простий монтаж, зручність користування, лаконічний дизайн, відсутність гострих кутів на корпусі дозволяє уникнути травм.

Не висока вартість і доступність, в порівнянні з керамічними електронагрівальними панелями.

Недоліки електричних конвекторів:

Істотний витрата електрики в порівнянні з Електрокерамічними панелями.

Конвектори трохи осушують повітря, потоки теплого повітря можуть розносити пил по приміщенню.

У каталозі нашого магазину ви зможете підібрати оптимальний варіант обігрівача для ваших вимог.