Кавоварки: допомога у виборі для ароматної кави.
Кава дуже древній напій, в кожній країні, у кожного народу існують свої рецепти приготування цього чудового напою, що дарує бадьорість і гарний настрій.
У нашій статті ми розповімо вам про основні особливості кавоварок, видах і відмінності, для приготування смачної ароматної кави.
На сучасному ринку існують два різновиди приладів для приготування кави – це кавоварки та кавомашини. Кавомашини – це технічно складні прилади, процес приготування кави автоматизований, машина сама розмелює зерна кави, регулює температуру води, збиває молоко, розливає в чашки готовий напій. За допомогою кавомашини можна приготувати кілька видів напоїв. Кавомашини дорожче за вартістю ніж кавоварки, але приготована кава володіє тонким смаком і ароматом. Кавоварки дешевше за вартістю, ніж кавомашини, їх габарити значно менше, управління приладом ручне або напівавтоматичне, з їх допомогою можна приготувати один або два види кави. На ринку представлено безліч видів кавоварок, доступних за ціною і якістю, з їх допомогою готується відмінна кава.
Види кавоварок:
Автоматичні кавомашини – це першокласне обладнання для приготування кави. Такі кавомашини відносяться до помпових ріжковим кавоварок еспресо, але істотною відмінністю від рожкової кавоварки, є автоматизація процесу роботи і швидкість приготування напоїв.
Істотною відмінністю кавомашин від кавоварок, є наявність вбудованої кавомолки, змолоти зерна кави перед самим приготуванням по - особливому розкривається, зберігаєть свій аромат і смак. Жорна кавомолки можуть бути керамічними або зробленими зі сталі. Керамічні жорна кавомолки є найкращим варіантом, вони тихіше працюють, не перегріваються і не перепалюють кавове зерно під час роботи. На відміну від металевих жорен, керамічні менше схильні до корозії, це впливає на зносостійкість кавомолки.
Регулювання ступеня помелу зерна впливає на досягнення найкращого смаку, програмне забезпечення кавомашини, дає можливість вибрати від 5 до 13 варіантів помелу зерна.
Відмінною особливістю кавоварок, є те, що після приготування напою, відпрацьована кавова гуща автоматично скидається в знімний піддон, полегшуючи користування, на відміну від комбінованих кавоварок, в яких потрібно очищати ріжок і деталі пристрою від кавового помелу.
Кавомашина виконує 10-15 функцій, таких як: вибір напою, його міцності, регулювання порцій, підігрів чашки, регулювання дозатора під висоту чашки, автовідключення, режим енергозбереження. Дисплей спрощує контроль за процесом варіння, сигналізує про необхідність додати води або кавових зерен в автомат. Програма автоматичного очищення полегшує користування приладом, вона проводиться шляхом прогону гарячої води, до і після роботи, це дозволяє ретельно очищати кавоварку від залишків кави. Очищення нагрівальних елементів від накипу продовжує термін користуванням приладом. Знімний піддон для кавової гущі, лоток для збору крапель роблять користування кавоваркою комфортним і гігієнічним
Прилад здатний готувати будь-які види напоїв – американо, лате, капучіно, гарячий шоколад. Вміст корпусу кавомашини включає в себе помпу (насос) підвищеного тиску, резервуар для води, водонагрівач, теплообмінник, трубки по яких вода надходить у роздавальну групу. Роздавальна група – важливий вузол в роботі кавомашини, кількість груп є характеристикою продуктивності кавоварки, яка кількість чашок напою вона зможе приготувати за цикл роботи. Найпоширеніші моделі кавоварок на одну-дві чашки. Найважливішою характеристикою при виборі автоматичного приладу, є показник тиску води і пари. Показник в 15 бар є оптимальним, напої в такій машині виходять високої якості, смак і аромат кавових зерен повністю розкривається. Швидкість приготування кави з кавоварки становить 20-30 секунд. Потужність приладу складає 1000-1700 Ватт.
Для любителів смачної кави з спіненим молоком, є автоматична функція приготування капучино. Спеціальний ріжок (трубка) всмоктує молоко з резервуара і під дією гарячої пари збиває його в піну. Резервуар автоматично очищається. У деяких моделях резервуар для молока є знімним, його можна від'єднувати і зберігати в холодильнику.
Кава з автоматичної кавомашини має багатий насичений смак, тонкий аромат, виходить приготованим за всіма канонами кавоваріння.
Ріжкова кавоварка або кавоварка Еспресо. Така кавоварка готує чудові кави - еспресо, лате, мокко, капучіно. Ріжкова кавоварка проста в експлуатації, в ріжок – спеціальну трубочку, насипається кава, утрамбовується товкачем, в бак наливається вода і включається «Пуск». Прилад під високим тиском пропускає пар через кавові зерна, готовий ароматний напій стікає в чашку. Важливою характеристикою при виборі є показник тиску в приладі, кава розкриває свій смак, стає насиченим, готується набагато швидше. Для якісного еспресо, тиск води у варочній групі повиннен бути 8-9 бар, на ринку представлені моделі, в яких показник тиску 15 бар, але вартість таких моделей вище.
У кавоварках Еспресо використовується мелена кава або чалди. Чалди – це упаковка меленої і спресованої кави, вагою 7-9 г, розрахована на приготування однієї чашки кави 25-30 мл. При виборі кавоварки Еспрессо, зверніть увагу на матеріал ріжка (трубки) в приладі, від цього залежать смакові якості напою. Металевий ріжок добре прогрівається і кава виходить більш насиченою за смаком. Пластиковий ріжок робить каву менш концентрованим, в капучино не утворюється пінка. Потужність апарату впливає на швидкість приготування кави.
При потужності кавоварки 850-1000 Вт, напій готується за 2 хвилини, при потужності 1000 – 1850 Вт за 30-40 секунд. Обсяг приладу впливає на кількість чашок, які ви зможете приготувати за раз, в середньому він становить 200 - 600 мл.
Функція збивання піни, необхідна для приготування капучино, без неї цей напій не приготувати. Багато моделей комбінованих кавоварок мають механічний капучинатор – паранелло, спеціальну трубку поміщають в холодне молоко, під дією пара збивається пінка.
Можливість використовувати чалди в кавоварці робить комфортним догляд за приладом, не потрібно очищати від кавового порошку апарат, з використанням чалдів, кава виходить більш якісною, у неї відмінний смак. Додаткові можливості – автовідключення, індикатор рівня води, лоток для збору крапель, одночасне приготування двох чашок, підігрів чашок роблять комфортним у використанні кавоварку Еспресо.
Капсульна кавоварка – це прилад для приготування різних видів кави. Істотною відмінністю від інших кавоварок є те, що для приготування кави, необхідно купувати капсули – це одноразова порція смажених мелених кавових зерен, упакованих герметично в контейнери. У кавоварці можна використовувати найрізноманітніші сорти кави.
Принцип роботи дуже простий – резервуар наповнюється водою, в заварний відсік кавоварки поміщається капсула, натискається кнопка «Пуск». Кавоварка нагріває воду до потрібної температури і під високим тиском проходить через капсулу з кавою, готовий напій наливається в чашку. Капсульна кавоварка найбільш проста в догляді, використані капсули після приготування викидаються, тим самим позбавляючи від постійного очищення приладу. При виборі капсульної кавоварки, зверніть увагу на розмір, оптимальний варіант для кухні: ширина 10-15 см, довжина і висота 30 см. Потужність приладу не менш як 1200 Вт, прискорить час приготування кави. Ємність резервуара для води впливає на кількість приготованих чашок кави, найкращим є обсяг більше одного літра. Тиск помпи є характеристикою, що впливає на якість приготованої кави. Оптимальним варіантом є моделі капсульних кавоварок з тиском не менше 15 бар, є моделі, в яких тиск 17-19 бар. Основними функціями для комфортного користування є: автоматичний прокол капсули, контроль міцності кави, знімний лоток для збору крапель, режим приготування капучино.
Капсульні кавоварки універсальний прилад, їх можна використовувати не тільки в побуті, але і в офісі, з їх допомогою можна приготувати чай і гарячий шоколад.
Крапельні кавоварки – це практичні і зручні апарати для приготування смачної кави Американо. Принцип роботи крапельного пристрою: вода, перебуваючи в нижній частині приладу, нагрівається і випаровується в пар, пар проходить через трубки в верхній відділ приладу, перетворюючись в краплі і падаючи на кавову масу, готовий напій подається в кавник – колбу кавоварки, а потім з кавника розливається в чашки. При виборі крапельної кавоварки зверніть увагу на колбу виробу, найкращим матеріалом є скло – це екологічний матеріал, кава має прекрасні смакові якості, моделі з колбами з пластика дешевші, але пластиковий кавник швидко жовтіє і надає каві неприємний присмак. Моделі крапельного типу кавоварок оснащені паперовими, металевими або нейлоновими фільтрами. Паперові фільтри є одноразовими, після приготування фільтр видаляється разом з використаною кавовою масою, догляд за приладом дуже простий і комфортний. Металевий фільтр є постійним фільтром, але він надає каві специфічний присмак і залишає кавовий осад. Нейлоновий фільтр в крапельних приладах користується великою популярністю, термін використання нейлонового фільтра розрахована на приготування 60-70 чашок кави. Потужність приладу впливає на швидкість приготування напою. Оптимальний обсяг кавника для будинку - 1,2-1,5 літра, потужність приладу - 1-1,1 кВт. Противокапельна система в кавоварці значно полегшує користування – готова кава не витікає з приладу, при відсутності кавника, можна налити собі чашку кави, не чекаючи поки апарат зварить весь обсяг напою.
Елетрична турка. Прилад готує каву по – турецьки, він працює по типу електрочайника. На підставку з нагрівальним елементом ставиться турка, наливається вода, засипаються кавові зерна дрібного помелу і вимикається за фактом приготування кави. Перевагою даного приладу, є простота у використанні, доступна ціна, кава з турки, виходить міцноюм. При покупці електротуркі зверніть увагу на потужність приладу, оптимальний варіант 700 – 800 Ватт, автоматичне відключення обладнання допоможе вам не стояти над приладом під час приготування, нагрівальний елемент електротуркі краще вибирати з нержавіючої сталі, він більш довговічний.
Кавоварки гейзерного типу, їх ще називають парові кавоварки. Гейзерну кавоварку винайшли ще в 18 столітті, за багато років використання змінився дизайн пристрою і додалася функція нагріву за допомогою електрики. Принцип роботи пристрою полягає, в тому, що утворений пар, при закипанні води в нижньому відділі приладу, проходить через кавову масу у верхній резервуар приладу по спеціальній трубці. Основна характеристика при виборі - це потужність приладу, від цього залежить який об'єм кави зможе приготувати кавоварка. Основна маса моделей мають потужність 450 & ndash; 1000 Вт. Матеріал приладу впливає на довговічність і смакові якості кави, кращими є металева колба виробу, скляна кришка, ручка з теплоізоляційного матеріалу позбавить вас від користування прихваткою. Функції, які зроблять користування кавоваркою комфортною – автоматичне вимикання, регулятор міцності кави, таймер включення. У кавоварці використовується кава середнього і грубого помелу. Перевагою гейзерного апарату є зручність у використанні, не великий розмір приладу, великий об'єм кавника, для шанувальників оригінального кавового напою.
Якісна кавоварка буде довго радувати смачною і ароматною кавою. У нашому магазині ви зможете вибрати підходящий варіант для ваших уподобань.