Кондиціонери: правила і особливості вибору

Кондиціонери

Придбання і установка кондиціонера стала актуальна не тільки з настанням літа, але і при холодній порі року. Цей агрегат може створити комфортний мікроклімат не тільки в квартирі, але і в офісі або іншому закритому приміщенні.

На сьогоднішній день багато виробників надають різні моделі кондиціонерів для всіляких потреб. Їх особливості та найбільш важливі аспекти вибору ми і опишемо в даній статті.

Конструкція і принцип роботи

Існують кілька типів кондиціонерів. Найбільш популярними для використання вдома є спліт-система і мобільний моноблок.

З їх функціональними особливостями ми ознайомимося трохи нижче, а зараз розглянемо принцип роботи і різницю в конструкції.

Принцип дії кондиціонера заснований на зміні агрегатного стану холодоагенту (фреону) залежно від температури і тиску в замкнутій системі.
Слід зазначити, що кондиціонер не виробляє холод або тепло, а переносить його з приміщення на вулицю. Залежно від обраного режиму, кондиціонер або переносить тепло з приміщення на вулицю, або з вулиці в приміщення в режимі обігріву.
Щоб охолодити повітря в кімнаті, необхідно відвести тепло, отримане в результаті охолодження. Тепло - це енергія. А енергія, як відомо, не може зникнути безслідно. Саме тому кондиціонер складається з двох блоків: внутрішнього і зовнішнього. Існують також ОДНОБЛОКОВІ системи охолодження, які відводять тепло по виведеному назовні воздухопроводу.

Для початку ознайомимося з основними вузлами кондиціонера.

Спільними вузлами в будь-якому кондиціонері є:

Забірник повітря. Засмоктує повітря, що вимагає охолодження.

Блок охолодження. Пропускає надійшовше повітря через мережу з трубок, в яких випаровується холодоагент. Під час випаровування холодоагент поглинає тепло, охолоджуючи трубки і дотичне з ними повітря.

Блок відведення тепла. Газоподібний холодоагент конденсується в рідкий стан і виділяє поглинене тепло. Нагріваємі ним трубки обдуваються повітрям, яке виводиться з приміщення.

Компресор. Поширює холодоагент по трубках.

Для відводу теплого повітря в мобільних кондиціонерах використовують гнучку трубу, яка виконує роль воздуховода, кінець якого виводиться на вулицю.

Переносником теплової енергії в кондиціонері (як і в холодильнику) є спеціальний холодоагент. Найчастіше їм є фреон.

Режими роботи і функції кондиціонерів

Автоматичний режим.
В цьому режимі кондиціонер сам керує вибором режиму роботи для підтримки комфортної температури. Найпоширеніші режими роботи: охолодження, обігрів або вентиляція.

Охолодження і обігрів в «теплих» моделях — це основні режими для кондиціонування і обігріву приміщень.

Режим обігріву розрахований в першу чергу на осінньо-весняний період. Для режиму обігріву нижня межа зовнішньої температури в різних моделях кондиціонерів становить від -5°С до +5°С, тому його не можна використовувати взимку, якщо температура нижче зазначеної. Кондиціонер, що працює в режимі обігріву здатний виділяти в 3—4 рази більше тепла.

Дана особливість енергоємна, тому в весняно-осінній період використання функції обігріву виправдовує себе. Але при більш низьких температурах змінюються фізичні властивості фреону і компресорного масла. В результаті чого, при старті, холодний компресор може заклинити і його доведеться міняти. Але навіть у разі успішного пуску знос компресора буде істотно вище допустимого. Тому використання кондиціонера в зимовий період неминуче призведе до поломки компресора протягом 2-3 років.

Щоб кондиціонер міг працювати і взимку, в нього вбудовують додатковий пристрій — «всесезонний блок» або «зимовий комплект», який здійснює підігрів дренажу і картера компресора, а також управляє роботою вентилятора зовнішнього блоку. В цьому випадку кондиціонер може працювати при низьких температурах зовнішнього повітря (до -15°С… -30°С). Але при -20°С ККД кондиціонера падає приблизно в три рази в порівнянні з номінальним значенням, в результаті чого опалення за допомогою кондиціонера стає економічно невигідним. Тому взимку для обігріву краще використовувати традиційні, більш дешеві способи обігріву.

Режим вентиляції використовується для рівномірного розподілу повітря по приміщенню. В режимі вентиляції працює тільки вентилятор внутрішнього блоку, без включення компресора. Цей режим може використовуватися в холодну пору року, коли тепле повітря від обігрівачів або батареї накопичується під стелею, а підлога залишається холодною.

Режим осушення, забезпечує зменшення вологості повітря. Охолодження повітря завжди супроводжується його осушенням. В цьому режимі кондиціонер працює так само, як і в режимі охолодження, тільки температура повітря в приміщенні знижується не більше, ніж на 1°С.

Напрямок повітряного потоку регулюється по вертикалі за допомогою горизонтальних пластин (жалюзі), які мають 5-7 фіксованих положень. В режимі охолодження потік зазвичай направляють уздовж стелі, щоб холодне повітря не потрапляло на людей. Оскільки гаряче повітря легше холодного і піднімається вгору, то в режимі обігріву потік повітря направляють вниз.

При включенні нічного режиму кондиціонер встановлює мінімальну швидкість вентилятора для меншого шуму і плавно регулює температуру на 2-3 градуси протягом декількох годин. Через 7 годин після включення цього режиму кондиціонер автоматично вимикається.

За допомогою таймера можна встановити час автоматичного включення і виключення кондиціонера, наприклад, можна запрограмувати кондиціонер на включення за годину до вашого повернення з роботи.

Кондиціонер – це система, яка здійснює функцію очищення повітря за рахунок фільтрів, але їх результативність відрізняється.

Найефективнішою є «тонке очищення» — фільтрація. Видаляє частинки, розміром до 0.01 мікрона.

Дезодорація – очищення повітря від сторонніх запахів, робиться додатковим дезодорирующим фільтром.

Фільтрація повітря від запахів при включенні. При включеному стані на теплообміннику накопичується пил та інші забруднення, які незабаром видають неприємні запахи. Ця функція очищає теплообмінник при включенні і усуває цю проблему.

 

Типи кондиціонерів

За конструкцією всі кондиціонери можна розділити на два великі класи: моноблочні — складаються з одного блоку (віконні, мобільні) і спліт-системи — що складаються з двох і більше блоків (настінні, канальні, касетні, VRF-системи і т.п.).

Віконні кондиціонери

Монтуються у віконний отвір або тонку стіну таким чином, щоб задня частина корпусу кондиціонера виходила на вулицю

Віконні кондиціонери серії БК раніше були найпоширенішими. Вони мають можливість витяжки близько 10-20% від загального обсягу повітря в приміщенні. Виробники кондиціонерів даного типу пропонують моделі потужністю від 1,5 до 6 кВт.

Найбільш прості з них можуть тільки охолоджувати повітря, дорожчі — мають режим нагріву і пульт дистанційного керування.

Основним недоліком вважається високий рівень шуму. Також значним мінусом є порушення теплоізоляції приміщення, що виникає при монтажі кондиціонера. Взимку холодні потоки повітря проникають через корпус кондиціонера.
Переваги — невисока ціна і простота монтажу, що не вимагає спеціального інструменту.

 

Мобільні кондиціонери

Моноблочний мобільний кондиціонер зовні нагадує тумбочку на коліщатках.

Такий кондиціонер можна встановлювати самостійно і легко переміщати по кімнатах. Не вимагають спеціального монтажу, необхідно тільки вивести гнучкий шланг (повітропровід) діаметром близько 15 сантиметрів і завдовжки 1 - 2 метра на вулицю через кватирку або отвір в стіні.

Деякі мобільні кондиціонери комплектуються фільтрами, що очищають повітря від пилу, і вбудованими іонізаторами.

Недоліки мобільних кондиціонерів — сильний шум при роботі, обумовлений тим, що компресор знаходиться всередині приміщення, і висока ціна, порівнянна з вартістю спліт-системи.
Перевагою такого кондиціонера є його портативність і відсутність необхідності в складному монтажі.

Спліт-системи є найбільш поширеним типом кондиціонерів. Вони складаються з двох блоків — зовнішнього (компресорно-конденсаторного) і внутрішнього (випарного), з'єднаних між собою мідними трубами і електричним кабелем. По трубах циркулює хладогент — фреон.
Сплит-системи бувають різних типів і відрізняються один від одного конструкцією внутрішнього блоку.

 

Настінна спліт-система

Внутрішній блок в такій системі зазвичай встановлюють у верхній частині стіни, недалеко від вікна, а зовнішній - під вікном. Настінну спліт-систему можна встановити в будь-якому невеликому приміщенні — в квартирі, офісі або магазині. Лінійка потужностей цих систем варіюється від 2 до 10 кВт.

Всі сучасні спліт-системи забезпечені пультом дистанційного керування (ДУ) з рідкокристалічним дисплеєм. З його допомогою можна задавати температуру в приміщенні з точністю до 1-2 градусів, встановлювати таймер для автоматичного включення і виключення кондиціонера в заданий час, регулювати напрямок повітряного потоку і багато іншого.

Внутрішні блоки мають фільтри тонкого і грубого очищення для фільтрації повітря від пилу, тютюнового диму, пилок рослин.
Завдяки найвищій популярності у звичайних споживачів даний тип кондиціонерів придбав звання побутового, кімнатного кондиціонера.

Переваги - найменша ціна серед спліт-систем, широкий асортимент, низький рівень шуму, можливість вибору місця установки, великий вибір внутрішніх блоків.
Основним недоліком вважається необхідність кваліфікованого монтажу та обслуговування, обмежена потужність: до 7 кВт і обмеження за місцем установки.

 

Мульти-спліт системи

Є різновидом спліт-систем. Єдиною важливоюм відмінністю є те, що до одного зовнішнього блоку підключається декілька внутрішніх блоків — зазвичай від 2 до 4-5 штук. При цьому внутрішні блоки можуть бути не тільки різної потужності, але і різних типів.

Мульти-спліт системи зазвичай використовують тільки при неможливості розміщення декількох зовнішніх блоків на зовнішній стіні будинку, так як в разі виходу з ладу зовнішнього блоку, вся система перестає функціонувати.

Недоліки -більш трудомісткий і дорогий монтаж через більш довгі комунікацій.
Переваги мульти-спліт систем є великий вибір різних типів внутрішніх блоків з різними модифікаціями для різних потреб.

 

Канальні кондиціонери

Канальний або центральний кондиціонер встановлюється за підвісною або стелею підшивання, який повністю приховує внутрішній блок. Розподіл охолодженого повітря здійснюється за системою теплоізольованих повітроводів, які також розміщуються в міжстельовому просторі.
Завдяки такій конструкції, канальний кондиціонер може охолоджувати відразу декілька приміщень. Типова потужність цих кондиціонерів складає 12 - 25 кВт, що достатньо для охолодження невеликого офісу або 4 - 5 кімнатної квартири.

Даний вид кондиціонерів краще за інші спліт-системи забезпечує подачу свіжого повітря в обсягах, необхідних для повноцінної вентиляції кондиціонованих приміщень.

При установці канального кондиціонера необхідно обов'язково спочатку правильно розрахувати повітрообмін, підібрати кондиціонер за потужностю охолоджування і статичному тиску, передбачити установку електричного або водяного калорифера для підігріву зовнішнього повітря в зимовий час.

Переваги - прихована установка, можливість припливу свіжого повітря. Може обслуговувати кілька приміщень.
Недоліки - необхідність наявності підвісної стелі і системи повітропроводів.

 

Касетні кондиціонери

Для установки касетного кондиціонера, також як і для канального, необхідна підвісна стеля. Касетний відрізняється від канального кондиціонера тим, що розподіляє охолоджене повітря через нижню частину блоку. Таким чином нижня частина даного типу кондиціонера має розмір стандартної стельової плитки— 600 х 600 мм, а при великій потужності удвічі більше — 1200 х 600 мм і закривається декоративними решітками з розподільними жалюзі.

Незаперечним гідністю касетних кондиціонерів є його непомітність, так як з усієї конструкції видно тільки декоративні решітки. Так само позитивною особливістю даного типу є рівномірне поширення повітряного потоку по чотирьох напрямках, що робить його ефективним навіть при обслуговуванні великого приміщення.

 

Підлогово-стельові спліт-системи

Такі кондиціонери є альтернативою касетним, якщо в приміщенні немає підвісної стелі.

Ці кондиціонери відрізняються невеликою глибиною — 18 - 25 сантиметрів. Встановлюються вони або внизу стіни, або на стелі.
У різних випадках в залежності від розміщення потік повітря спрямовується або вгору, або - горизонтально уздовж стелі. Така конструкція дозволяє рівномірно розподіляти охолоджене повітря по приміщенню і уникати попадання прямого потоку на людей.

Існують моделі стельових кондиціонерів, що розподіляють охолоджене повітря відразу по чотирьох напрямках, причому сила потоку регулюється окремо по кожному з напрямків. Такий кондиціонер може успішно застосовуватися для охолодження приміщень складної форми, які не мають підвісної стелі.

Перевагою напольно-стельової спліт систем є можливість установки як на стелі, так і внизу стіни. Немає необхідності в наявності підвісної стелі.
Однак даний тип кондиціонерів не призначений для прихованої установки.

 

Колонні кондиціонери

Колонні кондиціонери так само називають підлоговими або шафові. Вони використовуються при необхідності високої холодопродуктивності і відсутності жорстких вимог до дизайну приміщення. Ці кондиціонери за габаритами нагадують холодильник, які мають велику вагу і встановлюються на підлозі.

Колонні кондиціонери створюють сильний потік охолодженого повітря і не дозволяють перебувати в безпосередній близькості від себе, тому вимагають порівняно більше площі для свого розміщення.

Незаперечними достоїнствами даних агрегатів є велика потужність, не залежить від наявності підвісної стелі.
Недоліки - необхідність великої площі для розміщення, погіршує дизайн.

 

Інверторні кондиціонери

Інверторні спліт-системи мають частотно-керований двигун компресора і є окремим типом кондиціонерів. Інвертор перетворює змінний струм в постійний, а потім знову постійний в змінний. Протягом другого перетворення напруга і частота струму змінюються, що дозволяє вільно регулювати швидкість обертання компресора і, відповідно, потужність охолодження або обігріву кондиціонера.

Кондиціонер з інвертором працює на підвищеній потужності поки не досягне заданої температури і швидше охолоджує або нагріває повітря в приміщенні порівняно з іншими типами спліт-системи. Приблизно на 15%.

При досягненні заданої температури інверторний кондиціонер не зупиняється, а знижує потужність охолодження / обігріву, працюючи на низьких оборотах. У такому режимі кондиціонер здатний дуже точно підтримувати температуру повітря в приміщенні (±0.5 С від заданої) і працює практично безшумно.

Звичайний кондиціонер для підтримки заданої температури постійно вмикається і вимикається, а кондиціонер з інвертором працює постійно, працюючи на тій потужності, яка необхідна для підтримки температури. Через це для підтримки температури повітря в приміщенні йому потрібно від 15% до 50% менше електричної енергії.

Компресор, керований інвертором, працює без зупину і менше зношується і набагато тихіше працює.

 

Особливості вибору кондиціонера

Підбираючи кондиціонер для будинку, визначитеся з оптимальною потужністю охолодження. Важливо знати наступні параметри:
висота стелі,
площа приміщення,
рівень сонячної освітленості,
кількість людей, що проживають в ньому.

Обов'язково враховуйте наявність працюючої техніки: телевізора, комп'ютера та ін.
На охолодження 10 м² площі кімнати необхідний 1 кВт потужності кондиціонера. Якщо кімната не ізольована, то до її площі додайте площу суміжного приміщення.

Розрахунок потужності охолодження спліт-системи по формулі Q = Q1 + Q2 + Q3:

Q1 — тепло від стін, вікон і даху. Розраховується так: Q= S * h * q / 1000, де:
Q — теплопритоки (Вт);
S — площа приміщення (м²);
h — висота приміщення (м);
q — коефіцієнт, що дорівнює 30 — 40 Вт/м³:
багато сонячного світла q = 40 Вт/м³;
середньої освітленості q = 35 Вт/м³;
для затемненого приміщення q = 30 Вт/м³;
Q2 - тепло, вироблене людьми в кімнаті:
0,1 кВт — при слабкій фізичнії активності;
0,2 кВт — при високій активності;
Q3 - тепло, що виділяється побутовими приладами:
0,2 кВт — телевізор,
0,3 кВт — комп'ютер.

Універсальний розрахунок — це 30% від максимальної потужності споживання електроприладу.

Оптимальна потужність спліт-кондиціонера коливається від - 5% до + 15% отриманого значення Q.

Тепер ви знаєте типи, особливості та правила вибору кондиціонера для будинку, квартири або офісу.

В нашому електронному каталозі ви можете ознайомиться з великим вибором моделей для будь-яких потреб.