Мікрохвильовки: які бувають і що їх відрізняє

НВЧ

Мікрохвильова піч вже досить довгий час є вірною помічницею багатьох господинь.

Вона має досить широкий спектр функцій, що дозволяють готувати безліч цікавих і смачних страв, розморожувати продукти.

Однак деякі використовують її виключно в цілях розігріву вже готової їжі. Це особливо часто відбувається в мікрохвильових печах, розташованих в офісних приміщеннях.

Трішки історії

Перша в світі мікрохвильова піч «Radarange» була випущена в 1947 році фірмою Raytheon і була призначена не для приготування їжі, а для швидкого розморожування продуктів і використовувалася виключно військовими (в солдатських їдальнях і столових військових госпіталів).

ЇЇ висота приблизно дорівнювала людському росту, маса 340 кг, потужність— 3 кВт, що приблизно в два рази більше потужності сучасної побутової НВЧ-печі.
У 1949 році почалося їх серійне виробництво. Коштувала ця піч близько $3000.

25 жовтня 1955 року американська компанія «Tappan Company» вперше представила побутову мікрохвильову піч.
Перша серійна побутова мікрохвильова піч була випущена японською фірмою Sharp в 1962 році. Спочатку попит на новий виріб був невисокий.

В СРСР мікрохвильові печі випускалися на заводах з початку 80-х.

Види і принцип роботи

На даний момент мікрохвильові печі по типу конструкції можна класифікувати на 3 основні типи: соло, з грилем і з конвекцією.

Не так давно з'явилися комбіновані НВЧ-печі: і з грилем, і з конвекцією, і навіть з парогенератором.

Розглянемо докладніше їх особливості та принцип дії.

Мікрохвильові печі соло

Найпростіший тип мікрохвильових печей.

Вони працюють виключно на НВЧ-хвилях. Від потужності випромінювання залежить швидкість приготування найпростіших блюд, розморожування і підігріву.
Існує широкий ряд різних моделей: від бюджетних і до дорогих, з гарним дизайном і якісною внутрішньою обробкою.

Печі соло застосовуються найчастіше для розігріву їжі, розморожування продуктів, приготування їжі, із застосуванням автоматичних програм для різних страв

Недорогі моделі печей підійдуть для офісу або іншого робочого місця, де періодично потрібно розігрівання їжі.
Дорогі моделі з наявністю допоміжних функцій і програм є хорошим варіантом для домашнього використання, в той час як основна приготування їжі здійснюється в духовці або на електроплиті.

Мікрохвильові печі з грилем

Мікрохвильова піч з функцією "гриль" крім розморожування і підігріву їжі обладнана також вбудованим Теном і вертелом, завдяки чому можливості печі істотно розширюються.

Гриль може замінити функцію духовки, тому що дозволяє вам смажити продукти в НВЧ-печі за допомогою звичайного жару, а не мікрохвиль.
Моделі печей з грилем, також звані "комбо", підійдуть для тих, хто любить м'ясо або курку з рум'яною скоринкою.

Слід звернути увагу, що спіраль гриля, яка знаходиться у верхній частині печі, буває кількох видів:

Гриль з Теном (Трубчастий електронагрівач) - володіє найбільш простою конструкцією. Виконаний у вигляді трубки зі спіральним нагрівальним елементом всередині.
Найбільш поширене місце розташування гриля - зверху.

Переваги: ​​ТЕНова спіраль може рухатися в міру необхідності, що в свою чергу дозволяє рівномірно підігріти продукти.
Недоліки: повільний нагрів і значні витрати енергоресурсів.

Кварцовий гриль - являє собою трубку з кварцового скла, в якій розміщений дріт зі сплаву нікелю і хрому.
Такий гриль володіє ефектом«відкритого вогню», надаючи стравам специфічний запах з «димком».
У деяких моделях кварцова лампа є і у верхній, і в нижній частинах мікрохвильовки.

Переваги: ​​швидше нагрівається, споживає менше електроенергії.
Недоліки: дорожчі, гриль нерухомий, має меншу потужність.

Мікрохвильові печі з конвекцією, грилем + конвекцією

Ця мікрохвильова піч має функцію обдування продукту приготування гарячим потоком повітря, рівномірно розподіляється по всій поверхні продукту, що дає ефект приготування їжі як в духовці.

Завдяки конвекції, продукти краще пропікаються і прожарюються. У такій НВЧ-печі можна запікати курку, тушкувати м'ясо, пекти пироги.

 

Критерії вибору

З видами і принципом дії мікрохвильових печей ми розібралися, тепер прийшов час визначиться, які технічні характеристики важливі при виборі домашньої помічниці.

Об'єм

При виборі мікрохвильової печі слід визначитися з об'ємом камери, якого вам буде досить.

Менше 19 л – цілком достатньо, щоб нагріти обід або розморозити продукти.
Від 20 до 25 л – для невеликої сім'ї. Як правило, в мікрохвильових печах з таким літражем може бути функція гриля і конвекція.
Від 26 до 32 л – це вже шеф-кухар на кухні. Такі об'ємні печі замінять духовку і впораються з потребами великої родини.
Бувають мікрохвильовки і з великим об'ємом, але вони скоріше промислові, ніж побутові і підійдуть власникам кафе і ресторанів.

Потужність

Потужність випромінювання, як правило, можна регулювати.
Соло-мікрохвильовки мають потужність до 800 Вт.
Для функції гриль потрібна велика потужність – 900-1500 Вт.

Управління

За типом управління розрізняють наступні мікрохвильовки:

З механічним керуванням. Даний вид управління представлений у вигляді двох поворотних ручок. Одна коригує потужність, друга – час приготування.
Ця система в експлуатації вважається більш надійною. Недоліком є ​​самостійна настройка параметрів і ручне управління.

Кнопкове управління печі дає можливість легко і просто налаштовувати програми та час. Корпус печі з таким управлінням виглядає не гірше, ніж сенсорна модель.
У моделей з кнопковим управлінням є можливість виставляти потрібну температуру виходячи з ваги страви, задавати час початку приготування страви і багато іншого.
Недоліком є ​​те, що між кнопками з часом накопичується пил і бруд, який важко очищається.

Сенсорний тип управління передбачає наявність безлічі можливостей і функцій при роботі печі.
Такі моделі пристроїв сьогодні популярні у покупців. Піч з сенсорним управлінням має привабливий дизайн.
Головною її перевагою є точна настройка часу і параметрів для приготування.

Бувають і змішані види управління: наприклад, кнопочно-механічний або сенсорно-механічний. Вони дозволяють точніше коригувати програми приготування їжі.


Внутрішнє покриття камери

Дуже важливе питання – матеріал, з якого зроблена камера мікрохвильовки. Від матеріалу багато що залежить – зручність догляду за піччю, термін експлуатації і естетична складова.

Забарвлення під емаль
Таке покриття застосовується в бюджетних моделях печей. Воно недовговічне.
Відомі виробники мікрохвильовок не застосовуються таке покриття, на відміну від невідомих фірм.

Термостійка емаль
Недорогий варіант покриття внутрішньої камери. Головною перевагою є простий догляд, що включає в себе протирання вологою серветкою після кожного застосування, мийка 1 раз на місяць.
Це покриття не підходить для підвищених температур, тому в конвекційних печах застосовують покриття іншого типу.
Емаль має підвищену чутливість до пошкоджень, вимагає обережного поводження і ретельного вибору миючого засобу.

Нержавіюча сталь
Міцний і надійний матеріал, який не дряпається і не реагує на високу температуру. Стильно виглядає, але проблематичний в догляді.
Внаслідок прилипання жиру до сталі під дією високих температур, є необхідність у використанні сильних миючих засобів, що в свою чергу призводить до швидкого зносу поверхні. Тому необхідно протирати камеру кожен раз після використання НВЧ-печі.
Для очищення жиру не можна застосовувати засоби з вмістом кислоти. Також не можна застосовувати жорсткі щітки і губки.

Керамічне і антибактеріальне покриття
Дорогий, але якісний вид покриття. Бруд на ньому легко і швидко віддаляється, подряпини йому не страшні. Однак при ударі значної сили покриття може дати тріщину.
Єдиний незначний недолік – важать керамічні НВЧ досить багато.

Додаткові функції і можливості

Кожен великий виробник намагається зацікавити покупця додатковими функціями своїх моделей.

Найпопулярніші і широко поширені:

Розморожування. Цей режим є у всіх сучасних моделей. Бувають мікрохвильовки з автоматичною розморозкою - час і потужність розморожування залежать від типу і ваги продукту.
Автоматична підтримка температури. Після завершення приготування підтримує їжу в теплому вигляді.
Експрес-розігрів. Мікрохвильовка працює на найвищій потужності і підігріває блюдо за лічені секунди.
Пароварка. За допомогою вбудованого датчика піч стежить за рівнем температури всередині робочої камери і забезпечує рівень, необхідний для приготування їжі на пару.
Захист від дітей. Убезпечить ваших нащадків, заблокувавши кнопки або панель керування.
Видалення запахів і забруднень. СВЧ-піч видаляє залишки їжі зі стінок за допомогою гарячої пари, а потім, вже за допомогою вентилятора, видаляє з камери запахи їжі.

Крім того, відмінно, якщо в моделі, що сподобалася є функція затримки пуску, що дозволяє до певного часу отримати розігріте блюдо.
Деякі з моделей оснащені датчиками і сенсорами, що дозволяють їм готувати не гірше, ніж духові шафи.

Розташування НВЧ-печі

 

За способом установки мікрохвильовки можна поділити на вбудовані і окремо-стоячі.
Більш зручною і універсальною мікрохвильовкою є окремостоячі. Її можна переставляти у міру необхідності в різні місця або підвісити на спеціальні кронштейни, що додасть їй візуальну схожість з вбудованою технікою.
Є моделі, які вбудовуються в кухонні меблі. Про них ви можете прочитати тут.

Посуд для НВЧ-печей

Для мікрохвильових печей необхідний і спеціальний посуд з жаро­прочного скла або обпаленої­ кераміки.

Не можна вико­ристовувати фарфор, так як він може тріс­нути, металеві каструлі, які можуть нашкодити самому приладу, і ще посуд з позолоченою облямівкою.
Не менш важливе значення має і форма посуду. У круглій посуді мікрохвилі розподіляються рівномірніше, ніж в квадратній.
Пласт­икові тарілки також не підійдуть, тільки термопластик. Для мікрохвильової печі з камерою не більше 15 літрів, каструля повинна бути не більше 1,5 літрів.

Сучасні мікрохвильовки впишуться в будь-який інтер'єр завдяки широкому модельному ряду з різноманітними відтінками кольорів.

Ми сподіваємося, що дана стаття стала для Вас корисною і допоможе вибрати найбільш підходящу модель .

Пропонуємо ознайомитися з нашими НВЧ-печами.