Особливості вибору водонагрівача.

Водонагрівачі

Гаряча вода давно вже перестала бути предметом розкоші, а стала одним з критеріїв комфортного життя.

Для багатьох споживачів будь-які перебої в централізованому постачанні гарячої води можуть викликати безліч незручностей: ні посуд помити, ні прийняти душ, ні спокутувати дитини. Не кажучи вже про місця, де взагалі немає можливості провести гарячу воду. На дачу наприклад.
Щоб уникнути цих проблем можна встановити водонагрівач. Він здатний забезпечити відносно автономний комфорт. Чому відносно? Тому що до нього все таки необхідно підвести воду і електроенергію. Для вибору водонагрівача слід розглянути всі технічні характеристики, особливості та можливості даного агрегату.


Види бойлерів за принципом нагріву води

Накопичувальний водонагрівач (бойлер)

У цьому типі водонагрівачів, крім нагрівального елементу, встановлений бак-термос, в якому накопичується гаряча вода.
Краще пристосовані для використання в квартирі або будинку з великим числом точок підключення: кілька раковин, душ, ванна.
Мають широку лінійку обсягів бака і потужності.

Накопичувальні водонагрівачі нашого магазину ви можете подивитися тут.

Проточний водонагрівач (колонка)

Водонагрівачі проточного типу нагрівають воду відразу після включення крана: всередині приладу розташовується нагрівальний елемент, при контакті з яким температура рідини зростає до необхідного рівня.

Відрізняються малою вагою і компактними габаритами, монтуються на стіну. Можуть бути "заховані" під мийкою.
Більш вимоглива до умов роботи: при низькому тиск води або перепадах напруги може не працювати.

Проточні водонагрівачі нашого магазину.

Проточний водонагрівач є сенс встановлювати на дачі, або в квартирі для використання під час відсутності гарячої води.
Якщо водонагрівач повинен служити вірою і правдою ледь не цілодобово, тоді доречним буде встановити накопичувальний водонагрівач з великим резервуаром для води.

 

Пристрій і принцип роботи бойлера

Для початку ознайомимося з конструкцією водонагрівача, і сосотоїть він з наступних елементів:

Бак
Резервуар, де відбувається нагрів води. Може відрізняться в різних моделях внутрішньою поверхнею і швами.
Чим товщі стінки бойлера, тим краще будуть зварні шви і тим довше їх не зіпсує межкристаллитна корозія.
Внутрішнє покриття може бути емальованим або з нержавіючої сталі. Останнім часом з'явилося склофарфорове покриття, при якому вода довгі роки залишається кристально чистою.

ТЕН
Його ще називають нагрівальним елементом, який найчастіше складається з ніхромової спіралі, укладеної в мідний кожух.
“Сухий” тен покритий ізолюючим неметалевим шаром, набагато збільшує термін служби нагрівального елементу.
Форма тена і його розміри можуть бути різними.

Термостат
Дозволяє контролювати температурний режим бойлера і захищає від перегріву нагрівальний елемент (температура спрацьовування захисту в різних моделях може бути різною, але в основному вона складається в межах 90 - 95 градусів).
Він може бути механічним або електронним. По міцності обидва різновиди не поступаються один одному, проте останній відрізняється більшою точністю і більш плавно регулює температуру.

Магнієвий анод
Цей елемент вкрай необхідний в конструкції бойлера. Він запобігає корозії внутрішнього покриття водонагрівача, може бути стаціонарним або знімним.

Корпус бойлера
Надійно ізолює внутрішні процеси від витоку тепла і води. Він виготовляється з різних матеріалів, може мати різну форму і дизайн.

Датчик термометра
Показує температуру всередині бойлера. Зазвичай розташований на передній панелі бойлера, для легкого доступу.

Кабель
Зазвичай трижильний з покриттям з ідентифікуючих ізоляційних матеріалів. Жовто-зелений підключається до корпусу бойлера, а коричневий і синій & ndash; до клем терморегулятора.

 

Тепер розглянемо принцип роботи бойлера.

Електроенергія надходить в нагрівальний елемент, який працює за принципом кип'ятильника.
Вода подається в бак знизу і рівномірно нагрівається, після чого піднімається вгору, витісняється холодною водою.
Спеціальний струменевий розсікач сприяє рівномірному розподілу температури усередині бака.

Захисний термостат охороняє водонагрівач від перегріву. Пристрій захисту спрацьовує в момент досягнення небезпечного градуса температури. Тен відключається і знаходиться в режимі очікування до зниження температури на два-три градуси. Температурний режим виставляється користувачем самостійно.
Пристрій накопичувального водонагрівача нагадує термос з підігрівом. Величезне значення має внутрішня ізоляція баків і корпусу. Трубка забору гарячої води в бойлерах цього типу розташовується зверху, тому що гаряча вода завжди знаходиться вище холодної. Принцип роботи накопичувального водонагрівача досить простий і не вимагає особливого розгляду. Датчик нагріву води може бути електронним чи стрілочним.

Щоб зрозуміти, як влаштований бойлер, погляньте на малюнок. Основні деталі апарату зображені схематично і відображають функціональні особливості.


Форма корпусу і спосіб установки

Формою корпусу бойлери бувають циліндричними або прямокутними.

Циліндричні бойлери найбільш прості у виготовленні, тому і вартість у них найдоступніша.
Вибір моделей в такому корпусі найбільший, і можна знайти бойлер з функціями на будь-який смак.

Бойлери з плоскою Slim-формою більш легкі й компактні. І нагріваються вони трохи швидше, за рахунок зменшення площі контакту холодної і нагрітої води.

Прямокутні бойлери – високотехнологічні та мають більш товстий шар теплоізоляції, тому краще утримують тепло і економлять електроенергію.
Так само їх легко можна "сховати" в спеціально відведену під бойлер нішу або навіть шафу.
Зрозуміло такі дизайнерські рішення дорожчі ніж класичний бойлер циліндричної форми.

На даний момент існують три види бойлерів за способом його установки:
з вертикальним
з горизонтальним
з універсальним: є можливість як горизонтального і вертикального розташування бойлера


Спосіб установки водонагрівача впливає на зручність, адже горизонтально розташований під стелею бойлер заощадить корисний простір, і не буде заважати в невеликому санвузлі або ванній кімнаті.
Деякі моделі бойлерів в горизонтальному положенні нагрівають воду набагато швидше, ніж в положенні вертикальному. Такий бойлер одночасно забезпечує і істотну економію електроенергії, і підвищення комфорту для великої родини.

Об'єм і потужність


Найважливішим параметром накопичувального водонагрівача є його об'єм або ємніст.
Для того, щоб визначиться якого об'єму бойлер потрібен для ваших потреб, необхідно виходити з розрахунку кількості членів сім'ї.
Фахівці радять вибирати такі об'єми бака бойлера:


 

Бойлери на 30 літрів – кращий недорогий варіант для невеликої квартири з одним мешканцем.
Бойлери на 50, 75 або 80 літрів дозволять приймати душ і подавати гарячу воду на кухню. Вони займають небагато місця і зможуть забезпечити гарячою водою сімейну пару.
Бойлери на 100 літрів – найпопулярніший і універсальний вибір для сім'ї з дітьми, що живе в міській квартирі. Такі водонагрівачі підійдуть для набору ванної, роботи на пару точок водорозбору і прийому душу.
Бойлери на 150 літрів призначені для великих сімей і людей, що віддають перевагу приймати ванну регулярно.
Бойлери на 200-300 літрів оптимальні для великих квартир, будинків і сімей з 5-8 чоловік, вони розраховані на мережу 220/380 В. Такі бойлери довго нагріваються, багато важать і тому встановлюються тільки на підлогу.


Потужність більшості бойлерів становить 1,5 кВт. Деякі виробники пропонують споживачам водонагрівачів потужністю 1,4 кВт і 2,0 кВт. Бойлери більше 3 кВт потужності рекомендується використовувати окрему потужну лінію для підключення.

Чим вище потужність бойлера, тим більше він витрачає електроенергії і отже більш витратний для споживача. Тому доведеться вибирати між швидкістю підігріву води і рахунками за електроенергію.
Якщо гаряча вода необхідна і на кухні, і для душа, іноді вигідніше купити два бойлера (об'ємну і компактну модель) – таким чином, скоротиться час очікування нового нагріву.



Матеріал бака бойлера

Для запобігання таким проблемам, як поява іржі і можливості протікання, застосовується два рішення для водяних баків: використання нержавіючої сталі або нанесення захисного покриття на вуглецеву сталь (емалювання).

Найменше на корозію звертають увагу баки з нержавіючої сталі, завдяки вмісту в ньому хрому. При виборі бойлера варто звернути особливу увагу на спосіб зварювання бака, так як при звичайній зварці під дією високих температур хром випаровується, роблячи шви бака схильними корозії. Однак існують особливі технології зварювання, що запобігають виникненню протікання.
Також надійним покриттям вважається титанове напилювання.

У баках зі сталі з емалевим покриттям за опір корозії відповідає емаль. Чим товщі сталь і шар емалі, і чим краще склад захисного покриття, тим довше прослужить бак.
Емаль повинна бути міцною, але здатної розширюватися разом з баком при його нагріванні і звужуватися при його охолодженні. Для цього емаль повинна наноситися рівномірним шаром і мати спеціальний склад.

При виборі матеріалу бака дивіться на гарантію виробника, і вибирайте варіант з великим гарантійним терміном. Водяний бак – найважливіша частина бойлера, і якщо він потече, доведеться купувати новий водонагрівач.

Також життя водонагрівача здатний продовжити магнієвий анод, розташований всередині бака. По суті це витратний елемент, що захищає бак від корозії. Не всі моделі бойлерів оснащені магнієвим анодом, тому його наявність краще відразу уточнювати в технічних характеристиках.


Типи нагрівальних елементів водонагрівача

ТЕН (трубчастий електронагрівач) – внутрішній елемент бойлера, який виконує функцію безпосереднього нагріву води. Він буває двох видів: «мокрий» (відкритий) або«сухий» (закритий).

«Мокрий» ТЕН

Мокрі тени і зовні і за принципом роботи нагадує кип'ятильник.
Усередині бака в воду занурений трубчастий нагрівач з міді. Згодом він обростає шаром накипу. Бойлери з таким нагрівачем категорично не рекомендуються для жорсткої мінералізованої води.
Цей тип тена схильний до пошкоджень, частих поломок і перегрівів.
Однак бойлери з мокрим теном коштують дешевше.

«Сухий» ТЕН

Сухий тен в бойлері встановлюється в колбу або капсулу з нержавіючої сталі, або емальованої сталі, закріплену на фланці агрегату, тому накип на ньому не утворюється.
Нагрівальний елемент, виконаний з кераміки, має більш високу тепловіддачу, тиху роботу і повільне охолодження.
Крім цього, «сухий» ТЕН всередині бака розташовується під кутом, що дозволяє встановлювати бойлери горизонтально без зниження їх продуктивності.
Незважаючи на високу ціну, бойлери з сухим теном більш довговічні.


Тип управління і електрична частина бойлера

В електронну частину бойлера входять наступні складові:
модуль управління
термостат
датчик температури
силова плата
плата дисплею


Управління у накопичувальних водонагрівачів може бути механічне – поворотний регулятор, або електронне.


Механічна система управління підкуповує практичністю і простотою.
Капілярний термостат регулює температуру за допомогою поворотного регулятора. Точність пристрою становить від 3 до 5°С. Поворотний регулятор встановлений в днищі бойлера або під кришкою. Як правило, більшість користувачів вибирають один температурний режим, після чого забувають про регуляторі.
Моделі з механічним управлінням дешевші і краще для використання в районах з нестабільною напругою в мережі.

Більшість сучасних бойлерів оснащені LCD-дисплеєм і електронним управлінням.
Такі бойлери дозволяють економно використовувати електроенергію і встановлювати максимально точний температурний режим. Електронний термостат тримає температуру з точністю до 1 °С.
Моделі з електронним управлінням можуть програмуватися і самонавчатися (запам'ятовувати ваші останні налаштування і встановлюють їх автоматично).
Більшість моделей оснащені захистом від замерзання. Деякі моделі мають таку важливу перевагу, як автоматичний захистом від перепадів напруги. Наявність додаткових можливостей варто уточнювати в технічних характеристиках виробу або у консультанта.

У статті ми розглянули найважливіші критерії вибору водонагрівача. Сподіваємося, цей матеріал допоможе вирішити, який водонагрівач підходить вам найкращим чином.
За цим посиланням ви можете ознайомиться з водонагрівачами нашого магазину.