Чому електричний конвектор?

Фото електричного конвектора

        Все більшої популярності набувають електроконвектори. Їх використовують як для автономного опалення, так і для додаткового обігріву до початку опалювального сезону. В основному вони використовуються для обігріву будинку і в офісах. У Європі вони вже давно експлуатуються завдяки зниженню витрат на опалення на 30-40%. Свою популярність вони придбали завдяки простоті, безпеки експлуатації та ряду інших переваг. Але до них ми повернемося трохи пізніше. Для початку давайте з'ясуємо що ж електроконвектори з себе представляють і як працюють.

Принцип роботи електроконвектора і його пристрій.

       Електроконвектор - це пристрій, в якому тепло від нагрівального елементу передається в приміщення за принципом конвекції. Тобто холодне повітря, яке завжди знаходяться внизу приміщення, проходить через конвектор з гарячим теплообмінником, розташованим всередині корпусу приладу, і починає переміщатися вгору. Таким чином, конвектор безперервно створює потік теплого повітря, за рахунок якого і відбувається обігрів приміщення.

       Всі електроконвектори мають гранично просту конструкцію і складаються з двох основних частин: корпус і нагрівальний елемент. Внизу і вверху обігрівача знаходяться решітки, що забезпечують забір і вихід нагріваємого повітря. Нагрівальний елемент знаходиться найчастіше в нижній частині корпусу.
      Електричний конвектор розподіляє повітря по об'єму приміщення рівномірно і безшумно. Деякі моделі пристроїв обладнані вентиляторами – для прискорення процесу обігріву.
      Певну роль в популярності конвекторів грає також температура стінок корпусу обігрівача, яка, як правило, не перевищує 60 градусів, що робить його більш безпечним при контакті з дітьми і тваринами.
      Деякі моделі конвекторів можуть оснащуватися вбудованим вентилятором, що збільшує швидкість подачі повітря, а, отже, помітно підвищує ефективність опалення.

Переваги електричних конвекторів

Давайте розглянемо докладніше переваги електричних конвекторів:

Простота установки.
Дані прилади опалення не вимагають ніяких спеціальних дозволів або проектів для установки або задіяння майстра для монтажу. Можна просто купити, повісити на стіну і підключити до електромережі.

Висока енергоефективність.
Вбудований електронний термостат контролює температуру, періодично відключаючи обігрівач.
ККД конвектора становить близько 95%. Конвектор практично без втрат перетворює електричну енергію в теплову, що робить електроконвектор економічно вигідним.

Швидкий прогрів приміщень.
Обігрів приміщення починається практично одночасно з включенням приладу в мережу. Минаючи проміжні теплоносії, наприклад – воду або масло, для нагріву яких буде потрібно досить значний час, відбувається прямий обігрів повітря.

Безпека експлуатації.

Захисний корпус конвектора, який нагрівається до 45-65 °C, виключає можливість обпектися, що особливо важливо якщо вдома є діти або тварини.
У мобільних моделях електроконвекторів головним чином встановлюють датчик автовідключення при перевертанні.
Також є вологозахищені моделі, що забезпечують безпечний обігрів таких приміщень як ванна кімната.

Низька вартість.
Якщо розглянути інші системи опалення, конвертори маю найменшу собівартість при тому, що їх ефективність ні чим не менше.

Точність температурного режиму.
Точності обігріву забезпечується високочутливою ​​автоматикою, яку неможливо досягти застосуванням стандартних радіаторів.

Простота обслуговування.
Не треба викликати наладчиків, чистити димарі і проводити інші операції – простота конструкції електроконвекторів не вимагають обслуговування. Надійність автоматики дозволяє здійснювати безперервну експлуатацію обігрівачів протягом 20-25 років.

Низький рівень шуму.
Електроконвектори працюють практично безшумно – в них немає рухомих частин. Використання електронних програматорів дозволяє позбутися від регулярних клацань, характерних для механічних термостатів. Такий прилад можна встановлювати в спальні.
винятком є ​​електроконвектори з вбудованим вентилятором. Вони швидше нагрівають приміщення, але і більш гучні.

Класифікація електроконвекторів
Як і будь-який інший опалювальний прилад, типи конвекторів опалення класифікуються з урахуванням різних їх характеристик:
1)тип монтажу - на підлозі, настінний або вбудований
2)вид нагрівального елементу - голчасті, ТЕН або монолітні
3)вид терморегулятора - механічний або електронний
4)принципом циркуляції сходу - з природною або примусовою циркуляцією
5)ступінь захисту приладу - захист від перегріву, захист від перевертання, захищений від вологи корпус

Розглянемо більш детально кожен з типів.

Місце експлуатації та способи установки

Підлоговий конвектор. Якщо вам необхідний мобільне джерело тепла, то варто віддати перевагу підлоговим конвекторам опалення. Адже при необхідності ви зможете перемістити прилад в будь-яку іншу кімнату. А ось недоліком можна назвати шнур електроживлення. Без підключення до мережі конвектор працювати не зможе – а в деяких випадках шнур може стати явною незручністю (особливо, якщо в будинку маленька дитина).

Настінні конвектори. Найбільш розповсюджений вид конвекторів. Головне перевага - невелика товщина. Установка такого конвектора під вікном зробить його більш ефективним для захисту від проникнення в приміщення холодного повітря. Настінні конвектори відрізняються непомітним але в той же час гармонійним дизайном, що не псує загальний інтер'єр приміщення. Такі конвектори здатні опалювати до 27 кв. м в залежності від потужності моделі.

Вбудовувані конвектори.  Прекрасним рішенням для будинку є досить невеликі вбудовані сталеві конвектори опалення. Вони з легкістю монтуються під плінтус, в корпус вбудованих меблів.

Якої потужності купувати прилад?

      Підбір потужності електричного конвектора опалення можна виробляти за такою формулою – 1 кВт на кожні 10 квадратних метрів площі, за умови, що висота стін становить не більше 2,7 метра. Якщо ця цифра більше, на кожен додаткові 10 сантиметрів висоти буде потрібно додаткових 10% потужності. Також слід врахувати такі моменти (якщо опалення конвекторами є основним): для якісного обігріву конвекторів потрібно стільки, скільки в приміщенні вікон. Кутові кімнати, кімнати над холодним підвалом або з великою площею скла однозначно вимагають обладнання з достатнім запасом потужності. Цих розрахунків має цілком вистачити для попереднього розрахунку. Більш докладно вам допоможуть підібрати консультанти магазина.

Увага на нагрівальний елемент.

      В електричних конвекторах використовуються нагрівальні елементи трьох видів: голчасті, трубчасті з алюмінієвими ребрами, монолітні.

Голчастий нагрівальний елемент - це по суті тонка пластина з діелектрика, на яку інстальована хром-нікелева нагрівальна нитка (покрита ізолюючим лаком), утворює петлі з обох сторін від неї. Нагріваються і остигають вони практично моментально.В зв'язку з тим, що залакованими нитка практично ніяк не захищена від вологи, використання такого обладнання у вологих приміщеннях категорично не рекомендується. Основною перевагою таких пристроїв є ціна, проте довговічність обладнання викликає сумніви.

Трубчастий нагрівальний елемент (ТЕН) – це сталева трубка з встановленою в ній нихромовою ниткою і заповнена спеціальною теплопровідним засипанням-ізолятором. На цій трубці закріплені алюмінієві ребра, що забезпечують ефективну теплопередачу і підсилюють конвекцію. ТЕН нагрівається значно менше ніж голчастий, він більш довговічний. Багато моделей конвекторів з ТЕНами виконуються в вологозахисному корпусі і можуть застосовуватися у ванній кімнаті.

Конвектори ж з монолітними нагрівальними елементами абсолютно безшумні, оскільки корпус нагрівача суцільнолитий, ребра є невід'ємною його частиною. Такі прилади функціонують з мінімальними тепловтратами, відрізняються дуже високою ефективністю.

Управління електроконвектором.

За підтримку в приміщенні потрібної температури конвектором відповідає термостат, який може мати механічне або електронне управління.

Механічне управління забезпечує просту і надійну експлуатацію, але при цьому воно менш точно і немає можливості програмувати роботу приладу. Також робота механічного термостата періодично супроводжується клацанням.

Електронне управління забезпечує стабільність і точність заданих температурних режимів. Можливість програмування забезпечує більш високу енергоефективність. Такий конвектор повністю безшумний. У деяких моделях є можливість дистанційного керування.

Захисні функції і додаткові можливості

Електричні конвектори мають додаткові функції, які сприяють безпечному, економному та комфортному використанню:
Захист від замерзання. При наявності такої функції прилад вмикається автоматично якщо температура в кімнаті впаде до +7 °C.
Датчик перекидання. Якщо конвектор перекинувся, то спеціальний пристрій всередині, автоматично відключить живлення.
Захист від перегріву. Спеціальний датчик стежить щоб температура приладу не перевищувала допустиму межею і при спрацьовуванні - відключає живлення.
Вологозахисний корпус. Дана конструкція дає можливість використовувати опалювальний прилад в приміщенні з підвищеною вологістю.
Іонізація.Ця функція дозволяє приладу вловлювати пил і насичувати повітря іонами, завдяки чому покращується самопочуття домочадців. Може працювати окремо від обігріву.
Можливість програмування (функція Restart). Прилад запам'ятовує свої поточні параметри і після відключення електроживлення відновлює роботу в тому ж режимі. Зручно при частих перебоях з електрикою.
Термостат. Здійснює підтримку заданої температури.
Таймервстановлює заданий час обігріву.

Електричний конвектор - простий і сучасний спосіб пристрою доступного, надійного, швидкого і безпечного опалення.
Подивитися і придбати електроконвектори ви можете в нашому магазині.