Секрети вибору плити для кухні

Кухонна плита фотоТема домашнього вогнища вічна. Сьогодні на українському ринку побутової техніки представлені найрізноманітніші варіанти кухонних плит. І, хоча все частіше для варки поверхня і духовка "живуть" окремо, маса користувачів вважає за краще користуватися звичними моделями в одному корпусі.

Розрізняють три основних типи кухонних плит - газові, електричні и комбіновані. Кожен з них має свої переваги і недоліки, а про доцільність вибору того чи іншого варіанта можна сперечатися годинами.

А у нас в квартирі газ

Сама газова конфорка з часом зазнала не дуже великі зміни. Як і багато років тому, зовні вона виглядає як металевий розтруб з розсікачем полум'я, а зверху прикривається масивними решітками. Пальники відрізняються за потужностю. У моделях Zanussi, Boschзастосовують удосконалені двох і навіть трьохконтурні конфорки, на яких вода закипає майже миттєво. Для зручності приготування їжі є сенс придбати пальники різної потужності (дві - стандартні, одна - малопотужна і ще одна - посилена). На відміну від електроплит, рівень нагріву регулюється дуже швидко.

Сучасні плити оснащені автоподжигом (забудьте про сірники) і захистом (якщо полум'я випадково згасне, припиняється подача газу).

Що стосується вибору поверхні, то тут все залежить від смаку господарів.

Розрізняють панелі з наступних матеріалів:

  • Нержавіюча сталь (матова, полірована) - витримує значну вагу, добре миється, але на поверхні помітні розлучення, якщо не користуватися спеціальною серветкою;
  • Традиційна емаль (дешева, міцна, привертає багатою колірною гамою, але погано відмивається від забруднень і боїться абразивних речовин, з часом можуть з'явитися відколи й подряпини);
  • Склокераміка (розкішно виглядає, абсолютно рівна, тому гігієнічна, відсутній ризик перекидання каструль, але досить дорога, не можна надовго залишати пролиту рідину, щоб не утворилися плями молочного кольору). Слід побоюватися точкових ударів, особливо в бічній частині.

Навіть газові плити виробники все частіше комплектують електричними духовками. Така побутова техніка дещо дорожче, але вона задовольнить навіть найбільш вимогливих господинь. Можливості духовки визначає комбінація функціонування декількох ТЕНів (верхній, нижній, кільцеподібний, гриль). Моделі з вентилятором відрізняє оптимальний розподіл гарячого повітря по всьому об'єму. Вони суттєво економлять електроенергію і оберігають страви від підгорання. В "просунутих" печах присутні автоматичні програми (розморожування, запікання риби, свинини, м'яса птиці. Господині потрібно тільки вказати потрібний режим і вага продукту - все інше "розумна" техніка зробить самостійно, а про готовність страви сповістить сигнал таймера.

Дуже здорово, якщо в духовці є функція каталітичного очищення. В цьому випадку господині не доведеться відмивати жир і нагар. Склад покриття поверхні містить речовини-каталізатори. При сильному нагріванні вони запускають процес розпаду молекул жиру на водяну пару, діоксид вуглецю і легко видаляються залишки органіки.

Для молодої господині або людини, яка не любить випічку, але збирається багато і часто готувати, досить базових функцій.

Як вибрати кухонну плиту фото

Як не помилитися, обираючи електроплиту?

Мабуть, процес покупки електроплити потрібно починати з питань безпеки. Визначте, чи відповідає потужність моделі, що сподобалася можливостям електромереж у вашій квартирі або будинку, перевірте, чи є необхідне маркування - товарний знак, серійний номер, дата випуску, потужність, номінальна напруга.

Від матеріалу вручений поверхні (емалеве покриття, нержавіюча, склокерамічна панель) залежить не тільки зовнішній вигляд виробу і складність догляду, але і тип інтегрованих нагрівальних елементів.

Саме конфорки впливають на зручність, швидкість і якість готування. Стандартне число нагрівальних елементів - чотири, набагато рідше - три або п'ять.

Вибираючи конфорки, озбройтеся наступною інформацією:

  • Млинці - нагрівальний елемент у вигляді спіралі знаходиться під масивним диском. Розігрівається рівномірно, але досить повільно (до 20 секунд), примхливі в управлінні. Млинці не дуже зручні в плані догляду. Основний плюс - низька ціна
  • HighLight - стрічковий нагрівальний елемент зі сплаву підвищеного опору щільно укладається під панеллю з склокераміки. Нагрівається за 5-6 секунд.
  • Індукційні конфорки - характеризуються відсутністю нагрівального елементу. Дуже економічні в плані енергоспоживання. Потребують спеціальний посуд з феромагнітними властивостями, діаметр і форма каструль, сковорідок повинні відповідати конфігурації елементів.

Іноді можна зустріти твердження, що індукційні конфорки небезпечні для здоров'я, так як можуть розмагнічувати банківські карти, впливати на роботу деяких побутових приладів і навіть нагрівати лежать поруч металеві предмети. Насправді, що генерується індукційної плитою електромагнітне поле для людини абсолютно нешкідливо. Єдиний недолік таких моделей - досить висока вартість.

Як формується ціна на кухонні плити?

 Кухонні плити представлені абсолютно у всіх великих виробників побутової техніки як вітчизняних, так і зарубіжних брендів. На вартість виробу впливає:

  • тип конфорок (найбільш економічний варіант - газові, найдорожчі - комбіновані);
  • матеріал, з якого виготовлена ​​панель;
  • особливості духової шафи (статичний, багатофункціональний).
  • наявність або відсутність газ-контролю, блокування від дітей, індикаторів залишкового тепла в електричних моделях, таймера.

Кухонна плита купується на кілька років, тому вона повинна бути якісною, зручною і безпечною, поєднуватися з колірною гамою і дизайном приміщення. А яку саме модель вибрати і якому бренду віддати перевагу - вирішувати тільки вам.