Швейні машини: допомога у виборі вірного помічника

Швейні машини існують уже понад 200 років, цей прилад дав можливість людині не тільки зшивати два шматки тканини, але шити взуття і вишивати на найтоншої тканини твори мистецтва. У нашій статті ми допоможемо вам з вибором швейної машини, щоб вона служила вам довго і радувала вас прекрасними виробами.

Види швейних машин.

Всі швейні машинки діляться на побутові та промислові. Відмінністю побутової від промислової машини, є кількість функцій, яка може виконати машина, швидкість виконання операцій, потужність електроприводу, час експлуатації приладу.

Побутові швейні машини діляться:

Електромеханічні – це найпоширеніші швейні машини. За рахунок електричного приводу пристрій приводиться в робочий стан, всі інші частини машини - важелі, вали, шестерні - це механіка. Перемикачі та регулятори, які знаходяться на корпусі машинки, допоможуть змінити вигляд строчки, довжину, ширину стібка, відрегулювати натяг нитки. Електромеханічна швейна машина здатна виконувати від 8 до 30 операцій. Основними операціями є: пряма, декоративна строчка, підшивання потайним швом, еластичний рядок для трикотажу, зигзаг для пришивання резинки, оверлочна. Лапка машинки може виконувати такі функції: напівавтоматичне виконання петлі, вшивання блискавки. У моделях машин дорогого сегмента, лапка автоматично виконує петлі, робить потайний шов і декоративні строчки.

За типом човника машини діляться на:

Машини з вертикальним човником, більш довговічні й надійні, не дорогі в сервісі. Човник і котушка виконана з металу, вимагає мастила в процесі експлуатації.  Нитка намотується на шпульку, не виймаючи матеріал з-під лапки. Машини з вертикальним човником дозволяють шити вироби з більш щільних тканин, і є більш гучними. Ширина строчки у таких машинок має ширину до 5 мм

Горизонтальний човник у швейних машин дає перевагу у шитті тонких тканин. Човник не вимагає натяг нижньої нитки, це відбувається за рахунок натягу верхньої нитки. Шпульний ковпачок виконується з пластика, але по стійкості до пошкоджень, він поступається металевому. Ширина строчки у машин з горизонтальним човником може бути до 7 мм. Машини видають менше шуму і вібрації, в порівнянні з обладнанням з вертикальним човником.

Електронні швейні машини, дуже схожі з комп'ютерними, але відмінністю є наявність електронного блоку, який контролює швидкість, дає можливість вибирати позицію голки. Така машинка дозволяє працювати з різними видами тканин від найтоншого шовку до щільного твіду, має функцію стабілізації проколу тканини. Електронні швейні машини можуть виконувати від 8-100 операцій, основними є: оверлочні, потаємні рядки, лапка для вшивання блискавки, пришивання гудзиків, є регулювання натягу нитки, автоматичне перемикання на холостий хід при намотуванні на шпульку. Тип човника у таких машин, переважно горизонтальний, він спрощує заправку нитки, виключається сплутування нижньої нитки на шпульці. При виборі такої машини зверніть увагу, щоб даний вид обладнання мав захист від перепадів напруги в мережі.

Комп'ютерні швейні машини, це вищий клас у виробництві побутового швейного обладнання. Вони оснащені мікропроцесором, який відповідає за автоматизацію багатьох швейних процесів, таких як переміщення тканини і голки. Інформація про обрану програму шиття, установки регулювання лапки, натягу нитки виводиться на дисплей. Таке обладнання здатне виконувати до 70 різних рядків, в автоматичному режимі здатне виконувати до 5 різних видів петель. Більшість моделей машин цього класу мають горизонтальний човник для швидкої роботи та якісної строчки. Перевагою комп'ютерної швейної машинки є точна робота і швидкість виконання операцій. Така машинка дає необмежені можливості для творчості, вона стане вірним помічником тим, хто планує працювати з великим об'ємом тканин.

Вишивальна машина є складним автоматизованим приладом, що дозволяє робити вишивку різної складності. У пам'ять машинки завантажується дизайн, після чого він переноситься на тканину. Полотно тканини кріпиться на п'яльцях – це спеціальні рамки. Основними критеріями вибору вишивальної машинки є розмір п'ялець, чим більше, тим крупніше виходить вишитий малюнок. Спосіб кріплення тканини впливає на якість вишитого малюнка, найкращим варіантом є подвійне кріплення з різних сторін пялец. На зручність в користуванні впливає спосіб завантаження даних в пам'ять машинки. поширені способи – USB, Wi-Fi, Compact Flash.

Швейно-вишивальні машини – це машини з мікропроцесорним управлінням, до них підключається вишивальний блок. Такі машини можуть виконувати від 100 до 500 операцій, мають автоматичне регулювання верхньої і нижньої нитки, можуть виконувати до 10 видів петель автоматично, мають вбудовані в пам'ять пристрою схеми вишивок. При високій швидкості роботи, такі машини виконують якісну строчку, через повне обертання човника. Працювати на такій машині суцільне задоволення, в ній все продумано до дрібниць, єдиним критерієм у виборі є її висока вартість.

Плоскошовні машини їх ще називають розпошивальними машинами. Така машина виконує плоский еластичний шов, який закриває край виробу. Плоскошовна машина не має шпульного ковпачка, як звичайна швейна. Нитки з котушки надходять в голки, потім в петлітель. Нитки петлителя, переплітаються з нитками, які подають голки і закривають зріз в будь-якому, потрібному місці на тканині. Особливістю розпошивальних машин є, то що вони якісно шиють трикотажні і еластичні тканини. Ланцюговий стібок, який робить пристрій витримує сильне розтягнення, це цінно в пошитті спортивного одягу, купальників, настрочування резинок в вироби, обробки краю білизни. Розпошивальна машина стане вірним помічником тих, хто шиє одяг з трикотажу, створює неповторну нижню білизну.

Оверлок призначений для обробки країв виробів, він також шиє і обрізає краї виробу. Більшість моделей оверлоків мають трьох і чотирьох -  ниткову обметку, яка підходить для найрізноманітніших тканин – від тонкої віскози до щільного джинса. Кількість петлітелей в оверлоці визначає різноманітність рядків, які буде робити пристрій. Найпоширенішими є плоский шов, трьох ниткова облямівка, рольовий підрубувальний шов, зшивання і обметування краю тканини. Дорожчі моделі оверлоків мають двох ниткову обметку, що дозволяє працювати з тонкими тканинами – шовком, тюлем, шифоном. Незаперечною перевагою оверлока, є, те, що виконаний шов виробу довговічний і естетичний за зовнішнім виглядом. Оверлок буде корисним придбанням для тих, хто багато шиє і хоче створювати якісні та красиві речі.

Коверлок – це плоскошовні машина які поєднані з оверлоком. Така машина може обметувати краї виробу, робити плоский шов і пряму ланцюгову строчку. Конструкція коверлока передбачає від 2 до 10 ниток, за допомогою яких можна робити різноманітні і складні шви. Кількість операцій коверлока варіюється від 15 до 25. Кількість ниток в пристрої впливає на різновид операцій пристрою. За допомогою коверлока можна обмітати краї трикотажних виробів, втачати пояс в джинси, підробити краї тонкої блузи і прозорої тюлі. Висока вартість коверлока порівнянна з вартістю оверлока і розпошивальної машини разом узятих.

Промислові швейні машини. Клас вузькоспеціалізованих технологічних машин. Промислові машини мають високу зносостійкість, велику швидкість роботи і вузькопрофільне призначення. Промислові швейні машини використовують в ательє, майстернях, цехах з виробництва одягу. Промислове обладнання ділять по типу переплетення ниток, рівню спеціалізації. Кожна машина на виробництві відповідає за виконання певної операції, це і є істотною відмінністю промислових швейних машин від побутових, які універсальні і доступні за ціною.

Сподіваємося наша стаття допоможе вам у виборі вірного швейного помічника. В електронному каталозі магазина ви зможете вибрати найбільш підходящий варіант швейної машини.