Вибір душової системи: найкращі моделі для вашого комфорту

Навіть якщо у вашому будинку звичайна ванна, душова система в ній буде вкрай потрібна. Тим більше, без неї не обійдеться стаціонарний душ. Інтернет-магазин «ЕлМаг» вражає різноманітністю конструкцій та виробників. Але як тільки ви вирішуєте купити душову систему для своїх потреб, величезний асортимент стає проблемою. Ця стаття допоможе зробити правильний вибір.

Модні душові системи

З чого розпочинати пошуки душової системи?

На самому початку, перш ніж ви перелопатите тонни описів і відеооглядів, слід відповісти на головне питання: вам потрібно купити душову систему на заміну старої фурнітури, що вийшла з ладу, або планується капітальний ремонт санвузла?

У першому випадку вибір зазвичай обмежується конструкцією, яка була встановлена раніше. Якщо вам складно визначити її параметри, зверніться до кваліфікованого сантехніка. Він із задоволенням допоможе знайти сумісні варіанти.

Планування ремонту у ванній – зовсім інша ситуація. Ось тут дійсно потрібно зібрати якнайбільше інформації щодо сучасних душових систем – їхніх видів, способів встановлення, функціоналу.

Види душової системи за призначенням

Може здатися дивним, але сучасні виробники пропонують купити душову систему під різні завдання користувача:

  • Базова душова система з виливом для ванної найчастіше представлена змішувачем, лійкою на гнучкому шлангу та кронштейном (як варіант, у вигляді штанги) для фіксації лійки на заданому рівні. Нічого зайвого, але максимально зручно у ванні.
  • Душова система з верхнім душем комплектується великою стаціонарною лійкою з настінним або стельовим кріпленням, ручним душем на гнучкому шлангу та з фіксатором, змішувачем, іноді поличкою для мила, шампуню та інших речей. Багато моделей мають поворотний кронштейн. Це добрий варіант для окремої душової кабіни. Якщо ви плануєте встановити подібну конструкцію у ванні, подбайте про надійний захист від бризок – наслідків інтенсивного потоку зверху.

Найбільш популярна комплектація душових систем

  • Багатофункціональна душова панель призначена для комплектації окремого душу. Вона оснащується не тільки верхньою та ручною лійкою, але й додатковими форсунками. Їхнє призначення – гідромасаж, душ Шарко, аерація. Часто є підсвічування, підніжка для зручнішого миття ніг.

Багатофункціональна душова панель

  • Система для гігієнічного душу – це окремий різновид. Відрізняється особливою лійкою і тим, що змішувач найчастіше монтується у стіні і не входить до комплекту.

При виборі душової системи її тип безпосередньо впливає на ціну. Насправді ж більшість функцій залишаються незатребуваними. Оцініть, чи є у вашому випадку сенс переплачувати?

Змішувачі душових систем

Ви можете купити душові системи із змішувачем різного типу:

  • Двовентильні – класика все ще залишається популярною, проте надійність конструкції, особливо у бюджетних серіях, кульгає. Зручність також на любителя.
  • Одноважільні або монокомандні – більш практичні рішення, які ґрунтовно потіснили попередній тип. Це надійна система за умови, що картридж буде металевим або з високоякісної кераміки.
  • Термостатичні змішувачі запам'ятовують установки температури та автоматично підлаштовують параметри води. Є й механічні термостати, й електронні. Останні легко відрізнити на цифровому дисплеї. Неймовірно зручне рішення запобігає опікам, особливо якщо використовується водонагрівач, і економить споживання води. Єдиний недолік – ціна душових систем із термостатом буде відповідною.

Типиы змішувачів в душових системах

Окрім душових систем зі змішувачем можна купити і комплекти без нього. Вони зазвичай вибираються за дизайном, а інше обладнання буде вбудованим.

Спосіб монтажу душової системи

Встановлюватися в санвузлі душові системи можуть двома принципово різними способами:

  • Відкритий монтаж. Вся фурнітура та підводні труби (шланги) до лійок розташовані зовні. Це більш дешевий варіант з чудовою ремонтопридатністю. Єдиний фактор, що затьмарює життя - складніший і кропіткий догляд за санвузлом. І елементи душової системи, і стіну за ними відмити від бризок, вапняного нальоту буде набагато складніше.
  • Прихованого монтажу. Така душова система завжди відрізняється лаконічним преміум-дизайном. На поверхні залишаються самі лійки, органи управління змішувача та гнучкі підведення до ручного душу. Інші комунікації заховані в стінах або стелі. Завдяки цьому помітно спрощується прибирання. Однак у такій установці є суттєвий мінус – майже непридатність до ремонту. Майстри-сантехніки зі стажем рекомендують для прихованого монтажу купити якісну душову систему перевіреного бренду.

Типи встановлення душових систем

А ще треба розуміти, що комунікації при прихованій установці встановлюються на етапі чорнових робіт, до штукатурки та, тим більше, облицювання плиткою. Вибрана душова система має бути в наявності із самого початку.

Матеріал корпусу та його покриття

Найбільш довговічними вважаються душові системи з латуні. Сплав міді з цинком стійкий до корозії навіть за постійного контакту з водою. Для естетичного лоску поверхня хромується або покривається кольоровими емалями. За належного дотримання технології такі покриття залишаються на своєму місці весь термін служби.

Другий за популярністю матеріал для основних елементів душової системи – полірована або матована нержавіюча сталь. Вона також відрізняється надійністю.

Дешеві вироби часто виготовляються з силуміну, що є сплавом алюмінію і кремнію. Це дуже ненадійна фурнітура з коротким терміном служби. Її можна відрізнити за малою вагою.

Окремі частини душової системи виготовляються із пластику, гнучких полімерів, силікону. Зазвичай це елементи лійок, шлангів.

Особливості лійок у душових системах

У повноцінних душових колонах є дві лійки:

  • Верхня монтується на штанзі, на стіні або в стелі. Настінний та стельовий варіанти представлені в душових системах прихованого монтажу та повністю зафіксовані на своєму місці. Моделі зі штангою передбачають зовнішню установку, можуть повертатися та регулюватися по висоті.
  • Розмір верхнього душу варіюється в широкому діапазоні. Форма – прямокутна, квадратна, кругла. Чим більша площа, тим вище споживання води. У тропічному душі використовуються великі форсунки, що також вимагає достатньої потужності системи подачі води.
  • Ручний душ має кілька режимів роботи. Але якщо ними не користуватися, відповідні форсунки забиватимуться і з часом вийдуть з ладу.

Режими роботи лійок для душових систем

Багато душових систем оснащені фільтрами води та функцією очищення верхньої лійки. Ці опції є дуже важливими для вбудованих моделей, оскільки прочистити їх іншими методами дуже складно.

Душові системи яких брендів заслуговують на увагу?

Мабуть, почнемо відлік із лідерів ринку:

  • Grohe. Німецький виробник преміум рівня. Славиться беззаперечною якістю, інноваційним дизайном – і не менш вражаючою ціною.
  • Hansgrohe. Також німець гарної якості. Багато уваги приділяється дизайну, але в колекціях є цілком доступні позиції.
  • Kraus. Душові системи торгової марки, зареєстрованої у США. Сучасний дизайн, сучасне обладнання та хороші матеріали роблять свою справу – якість чудова. Ціна душових систем цього виробника буде вищою за середню.
  • Imprese. Надійний чеський виробник, який радує асортиментом як за призначенням, так і за ціною. Їхні душові системи отримують хороші відгуки покупців.
  • Ravak. Польський бренд, якому притаманний лаконічний дизайн. За час, протягом якого вони популярні в Україні, показали свою надійність.
  • Q-tap. Дуже хороший Китай, у лінійці якого є продукція у різному ціновому діапазоні. Покупці його цінують за баланс ціни на душові системи, функціональність та якість.

Гарні властивості за свою вартість мають душові системи Lidz, Rea, RJ. Все залежить від ваших вимог.

Продавці інтернет-магазину «ЕлМаг» готові проконсультувати з усіх питань та допоможуть купити душову систему, якою ви залишитеся задоволеними.