Вибираємо душову кабіну: як забезпечити комфорт на довгі роки?

Ремонт ванної кімнати робиться мінімум на 10-15 років. Хотілося б, щоб сантехнічне обладнання прожило не менше. Тому до вибору душової кабіни потрібно підходити грунтовно. Поміняти її на нову через один-два роки буде не так просто. У цій статті ми розберемо, на що звернути увагу в першу чергу.

Обмовимо відразу: душова кабіна – це не бокс. Вона складається з ширми, піддону, іноді задньої стінки і кришки. Сантехніка підбирається і встановлюється незалежно.

Душова кабіна

1.Спочатку визначитеся з розміром і формою майбутньої душової кабіни

На ринку доступні вироби з мінімальним інсталяційний розміром 80х80 см. Також стандартними є:

  • 90х90;
  • 100х80;
  • 100х100;
  • 120х80;
  • 120х85.

Чим більше площа душової кабіни, тим зручніше нею користуватися і різноманітніше функціонал, який можна вмістити. Основне обмеження – розміри санвузла. У бюджетних новобудовах і будинках старої забудови ванна кімната– це 4-5 квадратних метрів. Розташувати в них все необхідне – той ще квест.

Щоб зрозуміти, якого розміру купити душову кабіну, підготуйте точний план приміщення ванної кімнати в масштабі. Якщо ви ще не приступили до остаточної обробки стін, додайте припуск на штукатурку і плитку близько 3-4 см з кожного боку. Тепер вам знадобляться макети виду зверху всього, що потрібно розставити – умивальника, пральної машини, тумб, бойлера, унітазу, шафки, в тому ж масштабі.

Тепер спробуйте кілька розстановок. При цьому необхідно розуміти:

  • Душову кабіну слід монтувати якомога ближче до каналізаційного стояка. Чим коротше злив, тим рідше він буде засмічуватися.
  • Доступ до дверцят повинен бути вільним і досить широким.
  • Якщо ви плануєте встановлювати душову кабіну з розпашними дверцями, перед ними необхідно достатній простір на відкривання.

Після такої розстановки стане зрозуміло, які розміри і форма душової кабіни оптимальні для вашої ванної кімнати. Це може бути кутова або пристінна конструкція у вигляді:

  • прямокутника;
  • кола або його частини – півкола або четвертькруга;
  • п'ятикутника;
  • складної конфігурації.

Форма душової кабіни

У маленькій ванній оптимальний варіант – кутові душові кабіни. Якщо площа дозволяє, включайте фантазію на повну.

2. Герметична душова кабіна або ширма?

Основна відмінність герметичної конструкції – щільне прилягання до задніх стінок. Обов'язково присутні піддон і дах. У такій душовій кабіні весь пар і бризки води залишаються всередині. Але обов'язково слід подбати про підсвічування, а в деяких випадках –вентиляції, щоб не розмножувалися цвілеві грибки.

Повністю закрита душова кабіна зручна у всьому і набагато простіше в установці, але тільки якщо ваш зріст не перевищує 180 см. Адже стандартна висота виробу– 195 см. Дуже високим людям приймати душ буде некомфортно.

Душова ширма – це стінки з дверцятами, які можуть встановлюватися навіть на підлогу. Відсутність верхньої кришки дозволяє розташувати лійку та інші системи на зручній висоті. При бажанні таку душову кабіну набагато простіше відремонтувати або повністю замінити.

Ціна покупки відкритих душових кабін набагато нижче, ніж герметичних. Однак заощадити вам навряд чи вдасться. Для установки подібної конструкції необхідно виконати капітальний ремонт ванної – з досить складною розводкою прихованих сантехнічних комунікацій, якісної гідроізоляцією стін, підлоги і стелі, облицюванням кахлем або іншим водостійким матеріалом, установкою хороших змішувачів і іншої фурнітури. З іншого боку, ремонт сантехніки в таких умовах також простіше, а її вибір залежить від ваших побажань і можливостей.

3. Що потрібно знати про піддоні для душової кабіни

Піддони або ванночки можливі декількох типів:

  • Низкі – їх висота становить від 4 до 15 см. Це зручно для людей будь-якого віку, проте ви втрачаєте навіть натяк на класичну ванну. При мінімальній висоті проблема може виникнути з вибором сифона. Злив каналізації повинен йти під певним ухилом, і для його установки не вистачить місця. Якщо вам дуже хочеться саме такий варіант, спочатку порадьтеся з досвідченим інженером.
  • Високі – від 15 до 45 см. У подібній душовій кабіні цілком можна набрати води, щоб, наприклад, викупати дитину. Але така конструкція категорично не рекомендується людям похилого віку або з обмеженою мобільністю. Вони не зможуть вільно заходити і виходити з неї. Це може здатися дивним, адже зі звичайною ванною проблем немає. Тут слід мати на увазі, що за ширму душової кабіни не бажано хапатися, а всередині мало місця для маневрів. Переступити ж поріжок без підстраховки складно.
  • Взагалі без піддону – злив монтується прямо в підлогу. Душова кабіна виглядає невагомою, лаконічною і витонченою. Таке інженерне рішення не завжди можливо в звичайних багатоквартирних будинках – потрібна консультація фахівця.

Висота піддону

Якщо піддону бути, виробники пропонують вироби з різних матеріалів:

  • Чугун – міцний, надійний, але дуже важкий. Зараз використовується мало.
  • Емальована сталь – єдиний недолік криється в шумності через падаючі краплі води.
  • Акрил – легкий, недорогий, на даний момент найпопулярніший і дешевий матеріал для низу душових кабін.
  • Композит – в полімерну зв'язку додається наповнювач, що надає твердість і міцність. Зазвичай це кварц та інші мінерали.
  • Штучний камінь – також композитний матеріал, але в якості наповнювача використовується крихта з натурального каменю. Дуже теплі, міцні і красиві варіанти, але ціна душової кабіни відразу зростає.

Окремий випадок стаціонарні ванночки. На підлозі відливають піддон з бетону потрібної форми, попередньо змонтувавши каналізаційний стік. Після цього виконують гідроізоляцію і облицювання кахлем або натуральним каменем. Це надійна і зручна конструкція, але при найменших проблемах до каналізації дістатися буде складно.

4. Матеріал стінок душової кабіни

З огляду на умови експлуатації, до душової ширмі пред'являють три основні вимоги: міцність, гігієнічність і безпеку в разі пошкодження. Найбільшого поширення набули:

  • Загартоване скло товщиною не менше 4 мм. Легко миється, завдяки спеціальній водовідштовхувальній обробці не утворюються патьоки, при розбиванні розсипається на дрібні уламки з округленими ребрами, тому не ранить.
  • Триплекс – два шари загартованого скла, між якими приклеєна міцна плівка. Зберігає всі переваги скла, але при ударі не розбивається. Гранично надійно і дуже дорого.
  • Оргстекло – самі легкі і дешеві панелі з поліметилметакрилату, мають порівнянну зі склом прозорість. Досить міцні. Поверхня таких душових кабін швидко дряпається і затирається, а прозорі (НЕ матовані) стінки заполірувати неможливо.
  • Полістирол – також легкий і ще більш дешевий, але недовговічний.

Ось з чим точно немає проблем, це з дизайном. Матована або прозора, а може тонована, з піскоструминним візерунком душова кабіна – в будь-якому ціновому сегменті знайдеться відмінний варіант.

Душова кабіна з візерунком

5. Відкривання дверцят душової кабіни

В душ-кабіні можливі п'ять типів дверей:

  • Розпашні – відкриваються назовні, петлі розташовані на бічній стороні дверей. Для функціонування потребують достатнього простору перед душовою кабіною.
  • Шарнірні – на відміну від перших мають більш надійні петлі, розташовані вгорі і внизу стулки.
  • Розсувні – дверцята зсуваються в одну зі сторін на роликах по направляючій рейці. Зручна душова кабіна для маленької ванної кімнати. Щоб вона була довговічною, вибирайте моделі з нержавіючим або алюмінієвим профілем.
  • Складні «книжки» – складаються з декількох секцій, які складаються гармошкою, економлячи простір. Через складну конструкцію встановлюються в досить дорогих душових ширмах прямокутної форми.
  • Поворотні – шарнір переміщається уздовж прихованої направляючої, завдяки чому дверцята повертається і одночасно від'їжджає в сторону. При обмеженому доступі іноді це єдиний варіант.

У цьому питанні фахівці з установки душових кабін одностайні: чим простіше конструкція, тим краще. До складних варіантів має сенс вдаватися тільки тоді, коли іншого виходу немає.

6. Наповнення душової кабіни

Лейка на гнучкому шлангу і змішувач – маст хев. Що ще можна встановити в душових кабінах? В якості окремих систем пропонуються:

  • Тропічний душ – потік води розбивається на дрібні краплі, що нагадують рясний дощ в тропіках. Має великий водяну витрату, тому потрібен високий натиск. Якщо у вашому будинку вода дуже жорстка, або подбайте про фільтри, або форсунки будуть часто забиватися вапняними відкладеннями.
  • Гідромасажна стійка – набір форсунок формує потужні потоки в потрібному напрямку. Проблема та ж – потрібен достатній напір, зазвичай набагато більший, ніж в системі водопостачання. Для нормальної роботи гідромасажу рекомендується встановлювати насос для додаткової підкачки води.
  • Парогенератор – імітує турецьку баню. Установка доцільна в герметичній душовій кабіні.
  • Радіо, телефон – таке теж можливо. Вибір за вами.

Тропічний душ

Важливо продумати комплектацію душової кабіни до початку ремонту ванної кімнати. Багато систем – це інсталяції. Для парогенератора необхідне відповідне електроживлення. Майстрам потрібно буде знати точні розміри і технічні характеристики.

7. Трохи про виробників

Українським покупцям добре відомі такі торгові марки, як Eger, KOLO. Їх якість не викликає сумнівів. Але і ціна у душових кабін цих брендів відповідна. А якщо хочеться дешевше, таке можливо?

Останнім часом на ринку сантехніки спостерігається бум душових кабін. З'являються нові виробники з дуже привабливим прайсом. Інтернет магазин «ЕлМаг» в своєму каталозі відібрав для вас кращих, що пропонують надійну продукцію з офіційною гарантією. Є питання або потрібна допомога –звертайтеся, із задоволенням проконсультуємо.