Витяжки: особливості та критерії вибору

Витяжки

На сьогоднішній день витяжка для кухні – це не тільки необхідний і значимий прилад для очищення повітря від запахів, що виникають при приготуванні їжі, а так само стильний предмет інтер'єру.

Важливою функцією витяжок є запобігання осідання кіптяви і жиру на стелі кухні, меблів і побутову техніку.

Сучасні виробники подібної техніки перейнялися не тільки функціональною модернізацією витяжок, але і їх дизайном. Це стало особливо актуально в зв'язку з тим, що останнім часом ідея поєднання кухні і вітальні набула особливої ​​популярності.

При наявності такого поліпшеного планування слід задуматися про установку досить потужної витяжки на кухню над варильною поверхнею або плитою, яка дозволить запобігти поширенню запаху по всій квартирі.

 

 

Принцип роботи витяжки та їх пристрій

Сучасні витяжки діляться за принципом роботи на 2 типи:
проточні,
рециркуляційні.

Режим рециркуляції

Являє собою пристрій, який пропускає забруднене повітря через спеціальні фільтри та повертає назад в кухню, не вивільняючи за межі приміщення.
Цей варіант зручний, якщо немає можливості провести повітропровід, хоча потужність у рециркуляційних витяжок трохи нижче, ніж у відвідних.

Рециркуляційна витяжка може бути як звичайною, плоскою, так і вбудованою.
Така витяжка може бути як повновбудовуваною (видно тільки нижню панель витяжки з панеллю керування і підсвічуванням) так і телескопічною (з-під шафи висувається додаткова панель для втягування забрудненого повітря).

Конструкція рециркуляційної витяжки

Обов'язковим елементом в даній конструкції є знімний жировий фільтр (одно- або багаторазовий), електричний привід з крильчаткою, що забезпечує проходження повітря через фільтри, вугільний фільтр для нейтралізації запахів і відносно герметичний корпус, який об'єднує всі ці елементи в одне ціле.
Додатково різні моделі рециркуляційних витяжок обладнані підсвічуванням, електронним дисплеєм, таймером, годинником, регулятором швидкості, пультом дистанційного керування.


Основні переваги:

Автономність. Її можна встановити в будь-якому потрібному для вас місці, так як ця витяжка не залежить від розташування вентиляційних каналів.
Відсутність «зворотної тяги». Така витяжка не створює подібного ефекту і не заважає роботі газової колонки або котла.
Легкий процес установки. Не вимагає монтажу і прокладки повітропроводів.
Постійний температурний режим. Не остуджує приміщення в холодну пору року.

Недоліки:

Менш ефективна. Дана витяжка справляється з видаленням жирових випаровувань і запахів від готування менш ефективно, ніж відвідна.
Регулярна заміна витратних матеріалів. Є необхідність періодично докуповувати вугільні фільтри.


Режим відведення повітря

Відвідні витяжки працюють за принципом відводу забрудненого кухонного повітря за межі приміщення по воздуховодам і повітряним каналам – на вулицю.

Відвідні витяжки можна поділити на такі підвиди:

Купольна (камінна): Окрема конструкція з класичним дизайном, візуально нагадує купол мул піраміду.

Широка нижня частина над плитою - для забору повітря, вузька верхня частина з отвором - для його відводу в загальну систему вентиляції будинку. Основні вузли знаходяться всередині купола. Кріпиться до стіни

Т-образна: формою нагадує перевернуту букву «Т». Електромотор з крильчаткою розташований у вертикальній ніжці корпусу, фільтри, сенсори і підсвічування & ndash; в горизонтальній. Кріпиться до стіни.

Похила : у цих моделей панель для забору повітря розташована під косим кутом. Основний сенс подібного нахилу – максимально ефектний зовнішній вигляд. Кріпиться до стіни.

Кутова: Призначена для установки в кутку кухні. Органічно вписуються в інтер'єр.

Повновбудована: монтуються в підвісну шафу, на увазі - тільки нижня частина з панеллю приладів і решітками фільтра. Ця витяжка підійде для кухні з корпусних або вбудованих меблями. Кріпиться до стіни.

Острівна: кріпляться до стелі над плітой. Використовується на великих кухнях з високою стелею і сучасним плануванням, де плита розташована в так званій «острівній зоні» посеред приміщення. Кріпиться до стелі на воздуховоді.

Конструкція відвідної витяжки

Основні елементи конструкції: жировий фільтр, електромотор з крильчаткою і корпус. За рахунок воздуховода, який виводить всі запахи разом із захопленим повітрям на вулицю, вугільний фільтр тут не потрібен.
Відвідна витяжка, також як і рециркуляційна, часто укомплектовується підсвічуванням, перемикачем режимів, таймером з автостопом, годинами, інколи – пультом ДУ.

Основні переваги:

Продуктивність. Високий рівень продуктивності і ефективності.
Економічність. Менше витрат, так як не потребує регулярної заміни вугільних фільтрів.
Вентиляція. Сприяє притоку свіжого, багатого киснем повітря.

Недоліки:

Особливості монтажу. Прив'язка до наявності вентиляційного каналу. Монтаж повітропроводу і необхідність його маскування.

Критерії вибору

Габаритні розміри

Перед тим, як вибирати витяжку, обов'язково виміряйте ширину вашої плити. Габарити купола витяжки повинні прямо залежати від розмірів вашої плити або варильної поверхні: допускається трохи більший розмір, але меншим він бути ні в якому разі не повинен.

Витяжка зобов'язана захоплювати весь потік повітря, що піднімається від плити, інакше потрапляє повз витяжки жирний пар почне осідати на меблях і стінах. Занадто велику витяжку купувати теж не варто.

Тип установки

При виборі, звертайте увагу на її тип установки.

Розрізняють такі типи кухонних витяжок, за методом монтажу:
підвісні (плоскі, стандартні) витяжки — підвішують під навісну шафу або полицю над плитою,

вбудовані витяжки — вбудовуються в навісну шафу над плитою або в декоративний камінний купол над варильною поверхнею,

настінні витяжки — кріпляться до стіни над варильною поверхнею.

Необхідна потужність

Розрахувати потужність витяжок для кухні, допомагає формула: L x B x H x 10 (або 12) = продуктивність в м3 / год.

Де:
L – це довжина приміщення,
B – ширина,
H – висота,
10 чи 12 –коефіцієнт.

Але слід враховувати, що коефіцієнти 10 і 12 надають допомогу в знаходженні максимальної продуктивності без запасу потужності, яка може стати в нагоді при екстрених ситуаціях.

Також коефіцієнти розрахунку можуть змінюватися в залежності від того, яку плиту ви збираєтеся використовувати:
для газових печей цей показник може збільшитися до 20. Це пов'язано зі збільшенням потоку продуктів горіння газу, крім випаровування від їжі, що готується.
над електричною плитою – до 15.

Рекомендується робити невеликий запас потужності понад розрахунковий при роботі вентиляторів з максимальним навантаженням.

Коли дверей немає і встановлена ​​арка, або приміщення суміжно з вітальнею (їдальнею), то в розраховані дані необхідно вводити поправки з урахуванням цих особливостей.

Управління

Залежно від способу перемикання і управління, витяжки поділяють на такі:

З повзунковим управлінням – перемикання здійснюється за допомогою руху спеціального важеля по жолобу, при цьому вони мають крайні позиції (для включення і регулювання швидкісного режиму) і проміжні (контролюють додаткові швидкості).
Подібне управління є порівняно бюджетним варіантом, відносяться до варіанту витяжок з відведенням в вентиляцію.

Кнопкові – вибір швидкісного режиму  здійснюється без проміжного положення, однак такий різновид має свої недоліки: незручний процес очищення і можливість випадкового натискання кнопок, виступаючі елементи більше схильні до забруднення.

Сенсорні – мають плоску поверхню, яку зручніше чистити в разі потреби. Більш дорогий варіант, але і з більш стильним зовнішнім виглядом.

Електронне управління – мають ряд додаткових функцій, наприклад, таймер, датчики, залишковий хід.

 

Фільтри

Фільтри витяжки – один з основних її елементів, особливо якщо мова йде про витяжці з рециркуляцією.
Виділяють фільтри двох типів:
грубої очистки (або жировий фільтр),
тонкого очищення (або вугільний фільтр).

Жирові фільтри першими зустрічають потік забрудненого повітря, приймаючи на себе навантаження з уловлювання крапель жирів і частинок кіптяви.
Сучасні жирові фільтри бувають трьох видів: багаторазові металеві, акрилові і одноразові (з волокнистих матеріалів).

Металеві фільтри є найбільш довговічними. Матеріалом для їх виготовлення служить нержавіюча сталь або алюміній.
Ці фільтри легко мити теплою водою з миючим засобом. Моделі з невеликими габаритними розмірами можна мити в посудомийній машині. Періодичність миття залежить від інтенсивності приготування і їди, яку готуватимуть. Оптимальна частота миття такого фільтра - від одного разу на місяць до одного разу на квартал.

Акрилові фільтри мають менший час служби. Вони теж промиваються теплою водою з миючим засобом, але дбайливо і тільки вручну. Необхідність промивання визначається візуально.

Одноразові фільтри виготовляються з флізеліну, синтепону або спеціального пористого паперу. Являють собою товстий вкладиш, який закладається в витяжку. Очищенню не підлягають, після забруднення викидаються.

Вугільний фільтр є невід'ємною частиною рециркуляційної витяжки. Встановлюється після жирового і призначається для тонкої очистки повітря від запахів їжі, що готується. Активна речовина фільтра - гранульоване активоване вугілля, що є прекрасним адсорбентом.

Ціни на різні модифікації вугільних фільтрів залежать від якості виконання фільтра і популярності виробника. Якісний вугільний фільтр досить легко пропускає через себе повітря, але добре затримує запахи.

Середній термін служби фільтра залежить від конкретної моделі і навантаження на неї, і становить від 2 до 12 місяців.

Додаткові функції

Функція «турбо» є режим короткочасної роботи витяжки в максимально інтенсивному режимі. Корисна в критичних ситуаціях, коли щось підгоріло і кухня повна диму.

Функція «провітрювання» (воно же «інтервальне включення») – безшумна робота витяжки на малій потужності в цілодобовому режимі або через задані проміжки часу. Енергоспоживання в режимі провітрювання є мінімальним.

Функція «залишковий хід»:вентилятор витяжки вимикається в режимі часткової потужності і працює ще кілька хвилин, що гарантує краще очищення повітря на кухні після закінчення готування і видалення всіх залишкових запахів.

Антізворотній клапан:відповідає за можливість захистити вас від проникнення в кухню сторонніх запахів, звуків і комах із загальної вентиляційної шахти будинку. Зазвичай виконаний у вигляді набору зсувних стулок, які відкриваються і закриваються автоматично при включенні або виключенні витяжки.

Рівень шуму

Вибираючи витяжку, зверніть увагу на її рівень шуму.

Оптимальний рівень шуму знаходиться в межах від 40 до 50 дБ. Тихіші моделі мають рівень шуму до 35 дБ, проте вони дорожчі.

 

Підсвічування

Підсвічування робочого місця над плитою або варильною поверхнею - важливий момент для витяжки.

Галогенне підсвічування не спотворює відтінки і кольори їжі, що готується, що може бути важливим для приготування деяких страв.

В нових моделях витяжок є можливість регулювати інтенсивність підсвічування, направляти освітлення в потрібну точку або розсіювати світло по кухні, а самі лампи можуть бути розташовані не у заднього краю витяжки, а по її периметру або по центру.

Сподіваємося, що цей матеріал допоможе зробити вибір, що задовольняє вашим потребам і пропонуємо ознайомитись з асортиментом витяжок нашого магазину.