Знайомтеся: ваша нова ванна!

Якихось 15 років тому купити нову ванну було просто. Питання вибору залежав від наявної суми грошей. Мало — беремо сталь. Нема обмежень — звичайно ж, чавун. Зараз вибір просто колосальний, і це непереборна проблема для тих, хто сумнівається. Навряд чи в одній статті вийде дати однозначну рекомендацію на всі випадки життя, але розробити життєздатний алгоритм вибору ванни цілком можливо. Отже, почнемо

Ванни в інтер'єрі

1. Визначаємо габарити і конфігурацію ванни

Більшість статей по вибору ванни починаються з переліку матеріалів. На практиці це виявляється в корені неправильним підходом. Справа в тому, що форма сильно залежить від матеріалу. А навіщо дивитися металеві ванни, якщо підійде тільки акрилова?

Вибір геометричних і конструкційних параметрів майбутньої ванни слід починати на етапі чорнового ремонту:

  • Спочатку потрібно продумати точне планування сантехніки і меблів у ванній кімнаті. Від цього буде залежати і розводка каналізації з електричною проводкою, і форма самої ванни. Іноді в маленьких приміщеннях добре працюють кутові моделі — корисний об'єм комфортний для дорослої людини, забезпечується нормальне відкривання дверей, залишається місце для раковини і пральної машини. Такі конструкції бувають «лівими» та «правими».

Кутова ванна

  • Зверніть увагу на розташування зливу і переливу — там потрібна підводка каналізації.
  • Точні розміри ванни, яку потрібно купити, стануть зрозумілими після маяковій штукатурки приміщення. Від отриманої довжини по стінці, уздовж якої планується установка, слід відняти ще 3 см на товщину плитки і плиткового клею.
  • Далі вибираємо найближчі розміри ванн. Вони йдуть зазвичай з кроком в 10 см. Деякі рідкісні моделі — в 5 см. Але величезна складність в тому, що реальні розміри ванної кімнати практично ніколи не відповідають цим параметрам. Що ж робити? Беремо менший і більший розмір і дивимося, які є варіанти установки.
  • Якщо монтажна довжина ванни зовсім небагато менше довжини приміщення мінус 1 см (на занесення і установку), то проблем, в загальному то, немає.
  • Найчастіше буває, що ванна всього на пару сантиметрів довше, а ось попередній типорозмір сильно коротше. Для наочності — стіна після облицювання кахлем буде 169 см. Зрозуміло, що 170 см ванна просто так не встане. Але 160 см — це ж не так зручно. У такій ситуації зазвичай спочатку ставлять ванну, а потім доповідають плитку на бортик. Так і виріб залишається цілим, і бажаний розмір ви отримуєте.

Коли розміри і форма обрані перелік доступних варіантів сильно звужується.

2. Тепер фокус — на матеріали, з яких виготовлені сучасні ванни

Тут вибір є, але тепер він залежить від потрібної форми і вашого бюджету.

Акрилові ванни — максимальний вибір по конфігурації

Литний або формований акрил — самий технологічний матеріал. Він здатний приймати будь-який вигляд. Якщо ви зупинилися на кутовий ванні зі складними обрисами, ергономічних виїмках — вам сюди. У акрилових ванн маса переваг:

  • Мінімальна вага від 15 до 30 кг — тим, хто живе на п'ятому поверсі хрущовки без ліфта, повірте, це дуже важливо.
  • Краще зберігається тепло набраної води.
  • Не страшні відколи емалі.
  • Якісні ванни з акрилу легко помити. Не можна використовувати абразивні засоби і деяку побутову хімію, так і необхідності в цьому не виникає.
  • Антибактеріальні властивості.

Акрилова ванна

Є й експлуатаційні обмеження. Акрилова ванна витримує температури до 160 градусів Цельсія. А ще вона чутлива до ударів і подряпин — тазики в них краще не ставити.

Все вищесказане відноситься до якісних акрилових ванн, виготовлених:

  • Литтям — на армуючу основу зі скловолокна заливається рівномірний шар акрилового полімеру. Після застигання виходить дуже хороші і міцні вироби преміум сегменту.
  • Витягуванням з екструдованого акрилового листа — заготовку розігрівають до стану пластичності, після чого опускають на форму. Остиглий матеріал набуває потрібну конфігурацію.

У другому випадку якість залежить від товщини листа акрилу. Хороші ванни виготовляють з 6 міліметрових і більш товстих пластин. В кінці технологічного циклу в найтонших місцях біля зливу і на кутах отримують мінімум 1,8 мм — досить для тривалого терміну служби. Це відносно дорогий сегмент. Дешевші вироби виходять з акрилових панелей більш тонкі.

Найближчий конкурент за ціною — ванни з емальованої сталі

Сталеві ванни всім знайомі. Переваги — довговічні, легше чавунних, можна мити практично всім, що для цього продають магазини побутової хімії. До мінусів відносять:

  • Чутливість до ударів — на місці може утворитися скол, який призведе до швидкої корозії.
  • Дуже гучні під час наливання води.
  • Погано тримають температуру — для поліпшення цих властивостей зовнішню сторону часто утеплюють поліуретановою піною, постамент під чашу прокладають пінопластом.

Сталева ванна

Ну і головне — варіативність форм мінімальна. Зазвичай це класичні овальні або прямокутні моделі.

Чавунні ванни — класика, яка до сих пір знаходить своїх шанувальників

Що можна сказати прованни з чавуну:

  • Важкі — до 200 кг в одному екземплярі. Це одночасно і плюс, і мінус. За рахунок маси гасяться звуки води, зберігається температура. але установка — неймовірно трудомістке завдання.
  • З огляду на пористості і шорсткості чавуну емаль наноситься товстим шаром, щоб отримати рівномірно гладку поверхню.
  • Емальоване покриття — не просто фарба, а запечене під впливом високих температур покриття. Воно дуже міцне.
  • Чавунні ванни — визнані довгожителі.

Чавунна ванна

Чи є причини крім ваги, які знижують їх популярність? Ціна — вона порівнянна з дуже хорошим акрилом і деякими моделями зі штучного каменю. Дизайн обмежений класикою.

Кварилові ванни — сантехніка, що набирає обертів

Інша назва матеріалу — куарил. Його основу складає акрил, але з добавкою найчистішого кварцу. Технологія виробництва — лиття. Завдяки цьому:

  • Можлива будь-яка форма зовнішніх і внутрішніх поверхонь. Кварилові ванни не потребують декоративних панелей.
  • Мінімальна товщина — 1 см. При цьому їхня вага набагато нижче чавунних. Це забезпечує високу ударостійкість.
  • Температурний діапазон залишається таким же, як і для акрилу — 160 градусів.
  • Простий догляд.
  • Кольорова гамма кварилових ванн багатша — зазвичай це пастельна палітра, але зустрічаються і екзотичні варіації.

Кварилова ванна

Ціни кварилових ванн — відчутні, як у хорошого чавуна і акрилу.

Штучний камінь — любов дизайнерів

Склад матеріалу — близько 80% натуральна мармурова крихта (або граніту, онікса, малахіту), решта припадає на поліефірні смоли, декоративний пігмент і отверджувачі. Ще такий матеріал називають литим мармуром.

За своїми властивостями ванна з штучного каменю близька до виробів з кераміки і натурального каменю:

  • міцна;
  • дизайн неймовірний — лаконічні, точні лінії при будь--якій формі;
  • відмінно виглядає в будь-якому інтер'єрі без додаткових прикрас;
  • поверхня — ідеально гладка і рівна;
  • стійка — немає ризику перекидання;
  • довго тримає температуру води;
  • на відміну від натурального каменю, штучно не «фонить»радіацією;
  • служить від 50 років і довше.

Ванна з литого каменю

Мінус — дуже висока ціна ванн зі штучного каменю, а також вимогливість до догляду.

Найдешевші ванни — з АБС-пластика

Низька вартість при хороших зовнішніх даних забезпечила їм достатню популярність.

Виробництво здійснюється методом формовки розігрітого листа — це такий собі бутерброд з АБС-пластика з тонким шаром акрилу, який отримують методом соекструзії. У підсумку в найвідповідальніших місцях акриловий шар не перевищує двох десятих міліметра — про міцності і довговічності не йдеться. Переваги — дуже низька ціна, і мабуть все. Майстри зі стажем відводять таким ванним місце хіба що на дачі, де експлуатуватися вони будуть дуже мало.

Інтернет-магазин «ЕлМаг» зібрав для вас відмінну колекцію якісних ванн
У нашому каталозі — сотні моделей провідних виробників Європи та України. Всі ванни мають сертифікати якості, продаються з офіційною гарантією виробника.

Наші ціни на ванни залишаються кращими в Україні. Адже поставки ведуться безпосередньо зі складів виробника. У Києві, Харкові, Дніпрі та Одесі сантехніку привезе наша власна кур'єрська служба.

Переходьте в каталог ванн, вибирайте і порівнюйте. Потрібна експертна консультація — наші продавці готові відповісти на будь-які питання. Приємних банних процедур!