Телевізори 2018 року: від технічних характеристик до технологічних новинок.

ЖК-ТВ

У сучасному світі технологічний прогрес дуже швидко розвивається. Телевізор вже давно став не предметом розкоші або дивиною, а, практично, членом сім'ї для кожної людини.

"Колесо" попиту і пропозиції сподвигло виробників винаходити все більш нові технології для поліпшення якості зображення, передачі реалістичності і забезпечення максимального комфорту при використанні телевізора.

З кожним роком "вікно в світ" стає все ширше і реалістичніше. Поліпшення технологій телевізора перетворилося в гонку між найбільшими фірмами виробників.

Коротко про появу телевізорів

     З давніх часів людство мріяло про передачу зображень на відстані.
Всі ми чули казки і легенди про чарівні дзеркала, тарілочки з яблучками тощо.
Але пройшло не одне тисячоліття, перш ніж ця мрія здійснилася.
Перші телевізори, придатні для масового виробництва з'явилися в кінці 30-х років минулого століття.

На даний момент всі телевізори підрозділяються на 2 категорії: аналогові і цифрові.

Аналогові телевізори

До цього типу можна віднести радянський «Електрон»,а також бюджетні LCD з невеликою діагоналлю екрану.
В аналоговому телевізорі сигнал перетвориться без розподілу кожного окремого пікселя по екрану, підбору кольору і т. Д. Якість зображення безпосередньо залежить від потужності сигналу, а також наявності або відсутності перешкод.

Велика частина телеканалів східної, і західної Європи до сих пір віщає в аналогових форматах - PAL, SECAM. В Україні відбувається поступовий перехід на цифровий формат DVB-T2, що дає відчутно менші втрати якості сигналу в порівнянні з аналоговим телебаченням.

Цифрові телевізори 
Якість зображення у таких телевізорів набагато більше перевершує аналогові. Сигнал передається у вигляді цифрового коду, тому якість одержуваного зображення не залежить від потужності сигналу. Цифрове телебачення здатне фільтрувати будь-які перешкоди від сигналу.
Дані про стан кожного конкретного пікселя передаються цілком, без перешкод, інше залежить від особливостей конкретної використовуваної технології і властивостей цифрового формату.


Технології передачі зображення

Кінескопні телевізори

Якість прийому і зображення у телевізорів кінескопів варіюється від моделі до моделі, але безсумнівним плюсом є їх невисока ціна.
Залежно від неї випускаються не тільки телевізори з «дутими» кінескопами, але також і моделі з плоскими екранами, зображення на яких не викривляється.

Рідкокристалічні (LCD / LED) телевізори

Це найпоширеніший на сьогоднішній день тип телевізорів, екран яких представляє собою рідкокристалічну матрицю (LCD – liquid crystal display), яку також використовують в моніторах, ноутбуках і т.д.
Принцип її роботи заснований на використанні рідких кристалів, які пропускають частину випромінювання від ламп або світлодіодів підсвічування, формуючи зображення з мільйонів елементів-пікселів.


Більшість виробників вважають цю технологію більш перспективною і послідовно працюють над поліпшенням характеристик таких екранів, успішно борючись зі слабкими місцями. Уже сьогодні топові моделі LCD-телевізорів мають практично референсну якість зображення, що є незаперечною перевагою перед дисплеями на інших технологіях.

LED-телевізори, що з'явилися відносно недавно, являють собою не новий тип дисплеїв, а всього лише різновид LCD-технології, в якій лампи підсвічування на основі холодного катода (CCFL – cold cathode fluorescent lamp) замінили на світлодіоди (LED – light emitting diode). Основною перевагою подібної заміни стало ще більше зниження товщини телевізора (до 3х і менш см) і його енергоспоживання, а також поліпшення передачі кольору і контрастності зображення.

В сучасних LED-ТВ використовуються дві схеми розміщення світлодіодів – «пряма» (Backlight LED) та «контурна» (Edge LED). Перша, передбачає установку підсвічування традиційним способом – за LCD-матрицею, а в другій діоди розташовуються по периметру екрану, а потік світла від них доставляється до центральних областей за допомогою особливої ​​системи відбивачів.

Говорячи про LED-підсвічування, варто згадати і про технологію «локального управління яскравістю» (Local Dimming), застосовується в топових моделях LED-телевізорів. Як ми пам'ятаємо, недолік контрастності зображення звичайних LCD-панелей пов'язаний з тим, що рідкий кристал не може повністю перекрити джерело світла, перетворюючи чорний колір в темно-сірий, що особливо помітно при перегляді в темряві. Рішенням проблеми в LED-ТВ стала можливість відключити групи світлодіодів в темній частині зображення, тим самим в цій області досягається максимально глибокий чорний колір. Однак таке «локальне затемнення» повноцінно реалізується лише на «прямому» підсвічуванні, коли діоди розташовуються безпосередньо за зображенням і його неможливо реалізувати на«контурних» моделях. Деякі виробники, що випускають моделі тільки з контурним підсвічуванням, пішли іншим шляхом, реалізувавши затемнення потрібних областей зображення не зниженням яскравості діодів, а зміною параметрів безпосередньо в LCD-матриці – цю технологію називають Micro Dimming і в цілому для глядача вона демонструє аналогічний результат, підвищуючи глибину чорного кольору і покращуючи контрастність.


Переваги LCD-ТВ:
Мінімальні товщина, вага і енергоспоживання

Великий вибір діагоналей екрану (від 15 до 80 дюймів)
Висока яскравість LCD-екранів забезпечує комфортність перегляду в будь-яких умовах освітленості
Довгий термін служби і відсутність обмежень в експлуатації

Недоліки LCD-ТВ:
Недостатньо виражена глибина чорного кольору порівняно з аналогічними плазмовими ТВ
Досить тривалий час відгуку що призводить до зниження чіткості рухомих об'єктів в динамічних сценах
Для LCD типовий невеликий кут – при погляді на екран збоку можливі колірні спотворення і втрата контрастності, ступінь яких залежить від типу і якості використовуваної LCD-матриці (TN + film гірше, ніж IPS) і схеми підсвічування (CCFL або LED).

 Плазмові телевізори

Такі плоскі телевізори отримали звучну назву «плазмові» (PDP – plasma display panel) завдяки особливій конструкції екрану, що складається з масиву осередків, кожна з яких представляє собою мініатюрну камеру заповнену інертним газом.

При подачі напруги на такий осередок газ, що міститься в ній переходить в агрегатний стан «плазми»,що супроводжується випромінюванням світла (процес схожий з тим, що відбувається в лампах денного світла).
Проходячи через прозору частину камери, покриту люмінофором одного з основних кольорів (RGB – червоний, зелений, синій), дане світло і формує зображення. У зв'язку з тим, що кожна клітинка випромінює світло самостійно, плазмові телевізори не потребують додаткової схеми підсвічування, характерною для LCD-панелей.

У підсумку виходить приємне для зору «м'яке» зображення з реалістичною колірною гамою. Основні плюси «плазми» – відмінна контрастність (чорний осередок гаситься практично повністю), максимально широкі кути огляду картинки, і висока швидкість оновлення зображення.


Існує переконання, що плазмова технологія є застарілою і поступається «рідким кристалам». Багато в чому це пов'язано з тим, що з економічних причин від її виробництва відмовилися багато виробників (сьогодні їх випускають тільки Samsung, Panasonic і LG). Дійсно, вік у «плазми» солідний, і за деякими параметрами LCD її обходить, але сучасні моделі як і раніше видають прекрасну картинку, а в нижньому ціновому сегменті вони забезпечують набагато краще співвідношення ціни до діагоналі екрану, ніж будь-які інші ТВ.

Переваги «плазми»:
Глибокий чорний колір, і якісна картинка з гарною передачею кольору, широкі кути огляду

Висока швидкість оновлення зображення дозволяє кращу передачу динамічних сцен
Можливість відтворювати сигнал невисокої якості завдяки більш м'якої картинки

Недоліки «плазми»:
Високе енергоспоживання і нагрівання
Залишкове зображення на статичних елементах
Яскравість нижче ніж у LCD
Мало моделей малої діагоналі (починаються з позначки в 42-дюйма)


OLED та QLED-телевізори

Зображення в телевізорах на базі OLED-технології формується матрицею з органічними світлодіодами(OLED – organic light emitting diode).
Ці мікроскопічні елементи створені на основі світловипромінювальних органічних матеріалів не вимагають стороннього підсвічування, тому на їх базі можна створювати дисплеї товщиною в кілька міліметрів.
При цьому вони відрізняються високою контрастністю, абсолютним чорним кольором (у вимкненому стані осередок з світлодіодів взагалі не випромінює світло), чудовими кутами огляду, поліпшеною передачею кольору і практично миттєвим відгуком.

Переваги OLED: 
Відмінна передача кольору
Ідеальний чорний колір
Максимальні кути огляду
Можливість створення дисплеїв товщиною менше сантиметра

Недоліки OLED:
Висока вартість
Обмеженість вибору моделей

В технології QLED, на відміну від OLED, замість органічних світлодіодів використовуються квантові точки (metal quantum dot), поміщені в оболонку сплаву металів. Завдяки тому, що кожна точка здатна світитися автономно, зображення на екрані не втрачає яскравість незалежно від кута огляду. Ще одна перевага QLED-екрану — це природний чорний колір, для відображення якого точка просто перестає світитися.


Частота, розмір і роздільну здатність екрану

Роздільна здатність — це кількість пікселів на одиницю площі. Чим дозвіл більше, тим більш деталізованої буде картинка.
Практично всі сучасні телевізори підтримують один з двох головних форматів — НD Ready або Full HD. Однак нещодавно з'явилася і дорога новинка — Ultra HD 4К.

НD Ready передбачає 1280×720 пікселів на дюйм, а Full HD — 1920×1080. Зрозуміло, що Full HD краще, однак оцінити це можна тільки в тому випадку, якщо екран досить великий — при діагоналі до 32 дюймів обидва формати будуть виглядати приблизно однаково, а ось якщо ви хочете великий телевізор, то вибирайте Full HD.

Ultra HD (4К) — абсолютно новий формат. Він передбачає роздільну здатність 3840×2160 точок на дюйм. Такі телевізори дають надчітке зображення навіть на дуже великих екранах. Але є одна проблема — контенту такого високого дозволу поки дуже мало. Так що вам доведеться дивитися в основному програми, фільми та серіали в звичайній якості. При цьому безсумнівно, що незабаром контенту для Ultra HD буде набагато більше.


Для вибору оптимальної діагоналі телевізора можна скористатися таким розрахунком: кількість метрів від місця перегляду до телевізора поділене на три або 3–4 діагоналі телевізора можна вважати оптимальною відстанню для перегляду.

Найбільш  поширені місця використання телевізорів певної діагоналі:
15, 19, 22, 26 дюймів – наймініатюрніші телевізори, придбані для кухні, ванної кімнати або невеликої спальні
32 дюйма – діагональ для невеликих квартир, де такий телевізор можна використовувати як в кухні, так і в середніх розмірів спальні або вітальні
37, 40, 42 дюйма –оптимальний вибір для досить великої кімнати, в якій «лінія перегляду» орієнтована по короткій стороні
46, 50, 52, 55 дюймів і більше – найбільші телевізори, які в більшості випадків придбають для організації домашнього кінотеатру в кімнатах з відстанню між стінами від 4-5 м і више

Занадто великий екран не дозволить охопити всю картинку, очі почнуть бігати по зображенню, намагаючись розглянути деталі на периферії, і швидко втомляться.

Занадто маленький екран теж не підійде. Ви усвідомлюєте, що не бачите дрібних деталей, та й в цілому ніякого кінотеатрального ефекту присутності, який очікує отримати людина від сучасного широкоформатного телевізора, не буде.

Частота — це вимірюється в герцах кількість оновлень картинки на екрані за одну секунду. 60 Гц означає, що за одну секунду зображення може оновитися 60 раз.
Вважається, що частота оновлення зображення вище 60 Гц не вловлюються людиною. Але для перегляду тривимірного контенту з 60 fps, коли необхідно по черзі показувати кадри для лівого і правого ока, потрібен телевізор на 120 Гц.


Основні і додаткові можливості телевізорів

Кут огляду і форма екрану

Чим більше кут огляду, тим менше буде спотворюватися зображення при погляді на екран збоку.
Для комфортного перегляду досить телевізора з кутом огляду не менше 170 градусів.
Окремо варто сказати про вигнуті екрани.
Телевізор такої форми дає більш повне відчуття занурення в картинку, проте це можливо при дотриманні двох умов: діагональ телевізора повинна бути не менше 55 дюймів, глядач повинен сидіти безпосередньо по центру екрану.


Час відгуку

Це безпосередньо швидкість переміщення рідких кристалів з горизонтального положення у вертикальне.
Якщо цей показник більше 8 мілісекунд, при перегляді динамічних сцен можливі такі проблеми як змащені края об'єктів при переміщенні.
Чим менше час відгуку, тим краще якість динамічних сцен.


Підтримувані формати відео:


Технологія 3D
На даний момент реалізовано два способи перегляду тривимірного зображення на ТВ: активна і пасивна.
Активна 3D технологія передбачає використання очок з LCD-шторками, що працюють від вбудованих акумуляторів. Найчастіше вони не входять в комплект поставки телевізора і їх потрібно купувати окремо для кожного глядача.
У випадку з пасивною ж можна використовувати дешевші поляризаційні окуляри, які входять в комплекті з кожним таким ТВ в більш ніж достатній кількості. Але дозвіл картинки в цьому випадку теоретично знижується.

HDR
High Dynamic Range - розширений динамічний діапазон.
Телевізори, що підтримують HDR, відрізняються більшою яскравістю і контрастністю. Вони дають зображення, максимально наближене до того, що ми бачимо в реальності — картинка має об'єм і глибину.


Якість звуку

В тонких і компактних телевізорах не передбачена висока якість звуку як від акустичної системи, тому що в їх корпусі просто немає для неї місця.
Однак сучасні телевізори прагнуть до підвищення показників звуку і в деяких моделях він дійсно хороший.
Якщо ви хочете купити телевізор з якісним звуком, шукайте модель з вбудованим сабвуфером, стереоколонками потужністю від 20 Вт і системою Dolby Digital.

Smart TV

Завдяки цій функції можна виходити в інтернет через вбудований браузер, дивитися відео, спілкуватися в соціальних мережах, завантажувати додатки та ігри як в смартфонах.
Смарт-телевізори працюють на різних платформах, однак багато моделей оснащені платформою Android, знайому користувачам по смартфонам.
Якщо в ТВ немає функції Smart TV можна окремо придбати Smart TV-приставку. Детальніше про них ви можете прочитати тут.

Медіаплеєр

Більшість сучасних моделей ТВ оснащені вбудованими медіаплеєрами, здатними відтворювати музику, фото і відео таких поширених форматів як AVI і MKV.
Слід звернути увагу на формат підтримуваних медіафайлів, якими ви звикли користуватися.
У більш ранніх моделях телевізорів медіаплеєр не підтримує відтворення відео, тільки фото і музику.

Цифровий тюнер

У сучасних моделях все частіше крім аналогових тюнерів також встановлюються цифрові ефірні (DVB-T), кабельні (DVB-C) і навіть супутникові (DVB-S) тюнери.
Телевізори з вбудованим DVB-C тюнером можуть працювати з деякими операторами кабельного ТВ безпосередньо, без підключення зовнішнього ТВ-тюнера.

Режим PIP (picture in picture)

Режим «картинка в картинці» передбачає виведення зображення з кількох джерел (ПК, ТБ-тюнер, DVD-плеєр) на один екран.
Ця функція дозволяє стежити за тим, що відбувається на підключених до телевізора пристроях, перемикаючись між ними у міру потреби.
Для перемикання між двома телеканалами телевізор повинен бути оснащений двома тюнерами.

Інтерфейси

Ця характеристика має на увазі наявність портів для підключення різних зовнішніх носіїв.
Найважливішими портами в ТВ є:
USB-порт, що дозволяє підключати до телевізора флешки, смартфони, зовнішні жорсткі диски, фотоапарати та ін.
HDMI для підключення ноутбука або комп'ютера, ігрової приставки, відеоресівера. Для використання ТВ в якості мультимедійного розважального центру вибирайте модель з великою кількістю HDMI-портів.
LAN — порт для мережевого кабелю, використовується для підключення інтернету. Він необхідний, якщо телевізор не підтримує Wi-Fi.
AV-порт потрібен для підключення звукового обладнання.

Енергоспоживання

Енергоспоживання телевізора залежить від діагоналі — чим вона більша, тим вище енергоспоживання.
В середньому сучасний LED-телевізор споживає 40–300 Вт в годину. OLED-ТВ економічніше.
Режим енергозбереження та інтелектуального управління підсвічуванням також збільшить енергоефективність.

Отже, ми розібралися з видами телевізорів, основними технічними характеристиками і навіть трохи розглянули принцип дії окремих передових технологій, але вибір телевізора залежить від Ваших переваг і фінансових можливостей. Пропонуємо вам ознайомитись з модельним рядом ТВ нашого магазина.