Морозильна камера або морозильна скриня: правильний вибір для смачних заготовок про запас

Морозильна камера – це прилад для заморожування і тривалого зберігання продуктів. Для великих сімей дуже актуальна тема заготовок про запас, адже сезонні фрукти і овочі не можуть зберігатися тривалий час, а при заморожуванні можна істотно заощадити і ласувати смачними корисними продуктами. Для домашніх господарств, які тримають худобу, морозильна камера стане справжнім помічником у зберіганні домашнього м'яса і напівфабрикатів.

У нашій статті ми розповімо на що звернути вашу увагу при виборі камери або скрині, щоб максимально ефективно робити заготовки.

Види морозильних камер

Вертикальні морозильні камери

Вертикальні – морозильні камери зовні схожі з холодильником, займають меншу площу, зручні для не великих приміщень. Перевагою є те, що можна зберігати різні види продуктів, так як прилад оснащений поличками і лотками. Зручністю є те, що ящики у вертикальній камері можуть фіксуватися на дві третини або половину, це позбавляє від постійного додержання та виймання продуктів. Лотки в морозильній камері закриті склом або пластиком, це не дає утворюватися конденсату і льоду на стінках приладу. Висота камери впливає на кількість відділень для заморозки. При висоті 85 см камера буде мати 2-3 полки, 100 см– 3-4 полки, 120-150 см – 3-6 полиць, 150-170 см – 7-8 полиць, від 180 см у висоту – від 8 полиць для заморозки. Багато моделей мають можливість перенавішувати двері, це дуже зручно, коли необхідна певна сторона відкриття дверей. Вертикальні морозильні камери можуть бути як окремостоячі так і вбудованими, ви зможете підібрати камеру під ваше стилістичне рішення інтер'єру.

Горизонтальні морозильні камери

Горизонтальні – морозильні ларі, зовні схожі на скриню з кришкою. Перевагою є те, що мають великий корисний об'єм і не високу ціну. У них зручно зберігати продукти одного типу і великого розміру, для домашніх господарств, що займаються вирощуванням худоби, зберігання м'яса дуже актуально. У горизонтальних камерах немає відділень і лотків, деякі моделі оснащуються кошиками. В такому випадку щоб дістатися до продуктів на дні камери, потрібно буде відкріпити і витягнути кошик. У горизонтальних скринях, дверцята камери завжди щільно закрита, через власну вагу, навіть при зносі ущільнювальної гумки. При відкритті скрині, потоки теплого повітря не потрапляють всередину, так як прагнуть вгору, відповідно температурний режим всередині камери зберігається. Моделі горизонтальних скринь представлені мінімальним обсягом 100 літрів при 6 кг заморозки на добу, до максимального обсягу 572 літра здатного заморозити 33 кг на добу.

Система розморожування

Ручна система - розморожування передбачає розморожування камери самостійно, виходячи з збережених продуктів в приладі. Приблизно раз або два рази на рік необхідно здійснювати розморожування. Такий тип розморожування незручний, так як на стінках камери накопичується багато льоду і потрібен час для того що весь лід відтанув.

Автоматична система розморожування - сама зручна у використанні морозильної камери. Прилад не потрібно розморожувати, випарник самостійно видаляє вологу, збираючи її в ємність. Залишається тільки періодично зливати воду з контейнера. У морозильних камерах з автоматичною системою розморожування No Frost, не утворюється іній на стінках, продукти, що зберігаються в камері, не перетворюються в крижані брили. Продукти необхідно зберігати в вакуумних пакетах, щоб уникнути підсушування сухим повітрям. Один раз на півроку необхідно мити камеру для очищення від бруду і розвитку бактерій.

Діапазон заморожування

Морозильні камери можуть мати різний температурний діапазон заморожування, в середньому він становить -18 градусів. Бюджетні моделі морозильних камер підтримують однакову температуру в усіх відділеннях приладу, дорогі моделі камер дозволяють встановлювати різну температуру в необхідному відсіку.

Діапазон заморожуванняЗа міжнародними стандартами на морозильних камерах ставитися маркування у вигляді сніжинки - *. Кількість сніжинок визначає характеристики приладу, одна сніжинка -6 градусів Цельсія. * - одна сніжинка вказує на те, що в камері можна зберігати продукти не більше тижня.

  • ** - дві сніжинки – температура в камері до -12 градусів, продукти можна зберігати до 1 місяця.
  • *** - три сніжинки – температура в камері до -18 градусів, продукти можна зберігати до 3 місяців.
  • ****- чотири сніжинки – температура нижче -18 градусів, продукти можна зберігати до 1 року.
  • ***** - п'ять сніжинок – маркування позначає, що камера глибокої заморозки, яка перетворює свіжий продукт в заморожений.

Для домашнього використання досить камери з трьома – чотирма сніжинками, з діапазоном температури -18-24 градуси.

Кліматичний клас морозильної камери – це температура зовнішнього середовища, при якій прилад буде ефективно працювати. Прилади маркуються таким чином:

Кліматичний клас

  • SN – нормальний кліматичний клас: t от 10 ° C до 32 °
  • N – субнормальний кліматичний клас: t - от 16° C до 32 °
  • ST – субтропічний кліматичний клас: t - от 18° C до 38 °
  • T – тропічний кліматичний клас: t - от 18° C до 38 °

Для нашого кліматичного поясу рекомендуємо брати морозильну камеру з кліматичним класом N, ST.

Клас енергозбереження впливає на економічність користування. Позначається маркуванням – A, B, C, D, E, F, G. Найбільш економічними є камери енергозбереження класу А. За ефективністю цей клас розділили на підкатегорії, найекономічнішим з енергозбереженням вважаються прилади з маркуванням А ++.

Тип управління

Механічний тип управління передбачає управління камерою за допомогою перемикачів, коліщаток і важелів, вважається не дуже зручним, але є простим і надійним, практично не виходить з ладу.

Механічний тип управління

Електронний тип управління здійснюється за допомогою кнопок (сенсора), інформація про температуру відображається на дисплеї. Це більш точний тип управління, деякі моделі оснащуються пультами управління і блокуванням управління, це дуже актуально якщо в сім'ї є маленькі діти. Камери з електронним типом управління коштують дорожче, ніж з механічним типом.

Електронний тип управління

Додатковий функціонал зробить користування камерою комфортної.

Режим суперзаморожування максимально швидко заморожує продукти при температурі – 32 градуса, зберігаючи корисні речовини, що дуже важливо для зелені, овочів і фруктів. Зверніть увагу, що в такому режимі компресор працює безперервно, тому інтенсивну заморозку включають не більше ніж на 24 години. Деякі моделі оснащені програмою для повернення в стандартний температурний режим.

Сигнал оповіщення про відкриті двері камери, допоможе господині закрити двері, тим самим, не допустивши підвищення температури.

Ручка-важіль, яка віджимає ущільнювач, гарантує легкість і безпеку відкриття дверей камери, якщо ручка пластикова, квола, то вона може швидко прийти в непридатність і пошкодити гумовий ущільнювач приладу.

Додаткові акумулятори холоду, допоможуть підтримувати температуру в камері протягом 17-21 години, в разі перебоїв з електрикою.

Наявність антибактеріального фільтра не дасть розвиватися мікроорганізмам всередині камери.

Підібрати підходящий варіант морозильної камери чи ларя ви зможете в нашому магазині.