Smart TV приставки - безмежні можливості.

 

Сучасні телевізори мають дуже високу функціональність і пропонують користувачеві прекрасне зображення.

Однак сьогоднішньому глядачеві давно вже стало мало тільки телебачення і великі виробники вирішили створити новы технологіъ, які давали б можливість користувачам самим вибирати контент, що цікавить їх.

Так з'явилося smart TV, що надає доступ до інтернет сервісам, іграм, перегляду фільмів і спілкування онлайн безпосередньо на базі телевізора.
На полицях магазинів техніки почали з'являтися Smart телевізори, а також приставки на базі відомої багатьом користувачам системи Android і Windows.

У даній статті ми розглянемо Smart TV приставки у всіх деталях.


Smart TV приставки - це пристрій, здатний перетворити звичайний телевізор в центр мультимедійних розваг на дому. 

Приставка відкриває величезні можливості по перегляду відео матеріалу різної тематики незалежно від часу доби. З нею телевізор перетвориться на багатофункціональний пристрій.
Вона відкриває користувачу цілий світ розваг, які пропонує інтернет. За допомогою Smart TV приставки можна спілкуватися в соціальних мережах, дзвонити по скайпу, грати в інтерактивні ігри тощо.

Різновиди Smart TV приставок

За конструкцією Smart TV приставки бувають 2 видів: одні зовні схожі на флешку і живляться від телевізора за допомогою USB-порту, інші - окремо стоячі, незалежні "коробочки" з живленням від мережі.

Перші відрізняються компактними розмірами і завдяки цьому їх зручно брати з собою просто поклавши в кишеню або сумочку. ПДУ більш громіздкий, але його можна замінити радіо-мишкою.

Другі ж трохи більше, але при цьому оснащені більш продуктивною "начинкою" і володіють великою кількістю функцій. Переважно використовуються стаціонарно, а деякі моделі мають можливість розміщення на стіні.

В Smart TV Box є достатня кількість роз'ємів і портів, через які можна підключати різноманітні пристрої, від комп'ютера до джойстика.

USB-порт, що дозволяє підключати до телевізора флешки, смартфони, зовнішні жорсткі диски, фотоапарати та ін.
HDMI для підключення ноутбука або комп'ютера, ігрової приставки, відеоресівера. Для використання ТВ в якості мультимедійного розважального центру вибирайте модель з великою кількістю HDMI-портів.
LAN — порт для мережевого кабелю, використовується для підключення інтернету. Він необхідний, якщо телевізор не підтримує Wi-Fi.
AV-порт потрібен для підключення звукового обладнання.

Наявність певних виходів і портів, а також їх кількість у різних моделей може бути різним. Це варто враховувати при виборі приставки.

Доступні функції Smart TV Box-а залежать безпосередньо від операційної системи (ОС) пристрою.

На даний момент існує два варіанти ОС для Smart TV box: Android Smart TV і Windows mini pc.
Зробимо порівняння приставок Android і Windows.


1) Аndroid TV
Характеристики більшості Smart TV Box на Андроїд не поступаються міні ПК, хоча ця ОС була розроблена для смартфонів і планшетів.
ОС Андроїд більш мобільна, легка і зручна у використанні.
Її оцінять ті, хто звик користуватися і качати ігри та програми з Google Play, до того ж додатка адаптовані для великого екрану.

Багато з них абсолютно безкоштовні для скачування, є можливість встановлювати і інші, крім Google Play

Є підтримка Google Cast – трансляція контенту на телевізор в один дотик.

Не представить праці знайти і дивитися будь-яке відео, ТВ-канал або фільм онлайн, а також синхронізуватися зі смартфоном або планшетом "по повітрю" за допомогою технологій Wi-Fi і Bluetooth, використовувати інші віджети.

Завдяки кільком робочих столів, можна максимально продуктивно розподілити всі функції гаджета між конкретними користувачами.

Також розроблена можливість згортання програми при необхідності. Наприклад під час рекламної паузи можна зіграти кілька партій в улюблену гру, перевірити електронну пошту, зайти на цікавий сайт, а після повернуться до перегляду телеканалу або фільму.

Більшість моделей підтримують формат відео 4к і Blue-ray.

Аndroid TV Box працюють переважно на процесорах Rockchip, Amlogic і Allwinner.


2) Windows TV
Більш громіздка ОС, розроблена під офісні та геймерські ПК.
Для перегляду фільму вам необхідно буде завантажити його на флешку.

Однак смарт ТВ гаджети на ОС Microsoft – це повноцінні комп'ютери, так як платформа не мобільна, ви спокійно зможете встановлювати звичні вам офісні програми, плеєри, ігри.
Плюсом для геймерів буде те, що сидячи зручно в кріслі, озброївшись джойстиками, ви насолодитеся улюбленою грою.
Зазвичай міні ПК оснащений процесорами і графічними прискорювачами, що буде плюсом для цієї приставки.

У приставці з Windows 8.1, 10 (пристрої з Dual OS) одночасно встановлено дві системи Аndroid і Windows. Її можна підключити до будь-якого монітора: є і аналоговий вихід «тюльпан» та HDMI.
Windows mini pc можна використовувати як офісний ПК для нескладних завдань.

Windows і Dual OS працюють на процесорах Intel.

 

Характеристики розглянутих пристроїв трохи схожі.

Обидва оснащені процесорами від чотирьох до восьми ядерного, оперативною пам'яттю 1-2 Гб, картрідером, за допомогою якого можна читати інформацію з карти пам'яті телефону або відеокарти, без необхідності перекидати на флешку. 

Обидва представники мають невеликі розміри корпусу (у вигляді стіки, боксу).
Більшість Smart TV пристроїв схожі і за зовнішнім виглядом, можуть лише відрізнятися наявністю вбудованої камери, антеною, аудіо-виходом, мережевим входом, пультом.

Хочете мати спритну приставку, за допомогою якої з телевізора можете виходити в інтернет, а потім знову оперативно переключатися на ТБ, тоді ваш вибір – продукт с Аndroid.
А, якщо вам подобаються Windows-додатки до того ж, ви завзятий геймер, то не сумнівайтеся і зробіть вибір на користь mini pc.

 

Управління Smart TV Box

Пульт дистанційного керування забезпечить зручне використання приладу під час вибору відео або в процесі геймплея.

Найчастіше зі Smart TV приставкою вже йде пульт дистанційного керування, проте, якщо в ході його використання ви відчуваєте якусь незручності, варто задуматися про придбання іншого контрольного пристрою для TV Box-а.

Необхідно визначиться яким саме способом вам зручніше управляти курсором: тачпад, бездротова або спеціальна аеромишь.

Пульт з тачпадом працює за аналогією сенсорних панелей на ноутбуках, палець рухається по тачпаду, і так само рухається курсор.
Легкий короткий «стук» по тачпаду замінює натискання лівої кнопки миші. Такі пульти досить надійні у використанні, особливо зручно набирати текст.

Повітряна аеромишь, реалізована технологією гіроскоп, забезпечує просте і зручне управлінням SmartTV приставкою – потрібно пересувати пульт в просторі, а покажчик буде дублювати цей рух на екрані.

Принцип дії як у стандартної комп'ютерної миші, тільки повітряна миша бездротова і не вимагає додаткових підставок.

Відмінною рисою багатьох пультів управління Smart TV приставкою єнаявність клавіатури, за допомогою якої можна набрати текст або використовувати клавіші швидкого доступу.

Це особливо зручно, якщо вам складно користуватися спливаючою екранном клавіатурою. Деякі клавіатури оснащені додатковим освітленням, яке особливо актуальне для використання в темряві.

Для швидкого перемикання між розкладками необхідно завантажити безкоштовний додаток RussianKeyboard в каталозі GooglePlay.

Якщо повітряна миша не має власної клавіатури, набирати текст можна за допомогою екранної клавіатури, яка є у всіх Smart TV приставках. Такі пульти зазвичай легкі, зручні, тому навіть тривала робота не викличе незручностей.

Наявність мікрофона і порту для навушників (аудіо функції) розширює можливості пульта. Ви можете слухати музику або дивитися фільм, не заважаючи оточуючим. А вбудований мікрофон дозволяє скористатися функцією голосового пошуку або спілкуватися в Skype.

У деяких пультах встановлений акселерометр. Такі моделі відрізняються функцією «управління нахилами &raquo ;, що особливо важливо для геймерів, які керують в грі мотоциклом, машиною або літаком таким способом.

Найпростішим способом управління Smart TV Box залишається звичайна бездротова комп'ютерна миша з USB-приймачем сигналу.


Переваги та недоліки Smart TV приставок

Розглянувши всі особливості, можливості і функціонал Smart TV приставок, можна підвести підсумок визначивши їх переваги та недоліки.


Плюси:
Можливість модернізувати свій ТВ до мультимедійного центру
Повний функціонал Аndroid і доступ до величезного архіву софта Play Market
Підключення комп'ютерної миші або AIR MOVE (аеромишь) для більшої зручності
Наявність декількох робочих столів
Можливість згортати програми
Доступна ціна на Smart TV приставки 

Мінуси:
Наявність приставки не здатна змінити якість аудіо і відео телевізора, особливо якщо модель застаріла
Щоб повноцінно і зручно управляти, необхідно знайти потрібний пульт

Як ми бачимо плюсів набагато більше і Smart TV приставки ще довгий час будуть актуальні. Навіть при покупці абсолютно нового телевізора, Smart TV приставка зможе вигідно доповнювати його можливості.

Зі Smart TV приставками нашого магазину ви можете ознайомиться тут.