Кухонні мийки: практичність та інновації

kuhonnye-mojki

Одним з основних атрибутів на будь-якій кухні є мийка, без якої не обійтися жоднії господині.

Якщо ви вирішили оновити дизайн кухні або зайнятися її реконструкцією, то варто звернути увагу і на кухонну мийку.
Від правильного вибору і якісної установки мийки, залежить не тільки зовнішній вигляд кухні, довговічність її експлуатації, а й зручність користування мийкою, а також її функціональні можливості.

Зараз виробник представляє широкий модельний ряд мийок на будь-який смак і для будь-яких потреб.

На що звернути увагу?

Для того, щоб визначиться з моделлю мийки, яка найкраще впишеться в дизайн вашої кухні, слід скласти список вимог до ідеальної мийки.

1) Мийка для кухні повинні бути досить місткою для того, щоб в ній можна було мити не тільки тарілки і чашки, а й каструлі, сковорідки, дека і інше кухонне приладдя.
Хороша мийка повинна витримувати високі температури, випадкові удари і вплив різної побутової хімії.

2) Перш ніж вибирати мийку, слід визначиться зі стилем вашої кухні, для того, щоб вона гармонійно вписалася в інтер'єр, поєднувалася з меблями, технікою і аксесуарами кухні.

3) Також варто взяти до уваги кулінарні звички вашої родини — як часто ви готуєте їжу, які продукти при цьому використовуєте, і як багато посуду доводиться мити щодня.

4)Заздалегідь вирішите, яку форму змішувача вибрати, які предмети будете тримати біля мийки, поставите фільтр для води і подрібнювач відходів.

Тепер розглянемо всі важливі нюанси по порядку.

Розмір кухонної мийки

При виборі розміру мийки для кухні слід звернути увагу не тільки на особисті переваги, але і на габарити вашої кухні.
Якщо у вас малогабаритна кухня, доведеться відмовитися від об'ємної місткою мийки з декількома чашами.

Однак в цьому випадку хорошим рішенням може стати кутова мийка для кухні. Найчастіше вона складається з двох прямокутних чаш, які розташовуються на одній лінії або під кутом один до одного. Така мийка більш компактна і дозволяє вигідно використовувати кут кухні.

Крім розміру кухонного миття, важливо визначитися з глубиною чаші.
Не варто вибирати дуже дрібну мийку, інакше в ній не поміститься високий посуд. Якщо ж вибрати дуже глибоку мийку - доведеться постійно нагинатися. Оптимальна глибина на думку фахівців становить 160-200 мм .




Форма мийки для кухні

Сучасні матеріали дозволяють реалізувати мийку абсолютно будь-якого дизайну.

За формою виконання найчастіше зустрічаються такі мийки:


При виборі форми мийки слід відштовхуватися від її зручності. Круглі мийки для кухні при рівному об'ємі з мийками іншої форми часто виявляються більш місткими.
Крім того, варто врахувати інтер'єр вашої кухні, для того щоб форма мийки гармонійно вписувалася в загальний стиль.

Додаткові елементи мийки

Хороша мийка для кухні може мати одну, дві або три чаші, однак і коштувати будуть дорожче звичайної. Мийкй з однією чашею простіше мити, однак вона менш зручна для миття посуду і обробки продуктів.

Кухонна мийка з двома чашами набагато зручніше і функціональніша, завдяки чому вони і популярні.

Мийка з трьома чашами може стати справжнім робочим центром на кухні. Як правило, вона має дві великі чаші і одну маленьку, яка розташована між ними.

Cушка і друга чаша - дуже практичні елементи мийки. Друга мала чаша може використовуватися для розморожування продуктів, з її допомогою можна дати стекти, наприклад, макаронам і т.д., а сушка, яку також називають крилом, важлива при митті посуду, овочів, фруктів або просто для того, щоб поставити на неї гарячу каструлю.

Сучасні "розумні" мийки виробники пропонують доукомплектувати різними додатковими аксесуарами, за рахунок чого їх можна буде порівнювати за функціональністю з справжнім робочим центром.

Деякі мийки вже йдуть з ними в комплекті, інші можна придбати і встановити самостійно.
Такими доповненнями до мийки можуть бути подрібнювачі відходів, набори ножів, терок, кошики для миття і сушіння овочів і фруктів, диспенсери для мила, а також обробними дошками, форма яких повторює контури мийки.

Всі ці пристосування дуже полегшують життя господині і економлять робочу площу на кухні.



Розташування мийки в кухонному гарнітурі

Залежно від розташування в гарнітурі раковини для кухні бувають: врізними, накладними і вбудованими.

Врізна мийка

Монтують виключно в кухонну стільницю. Легко вписується в стільницю будь-якої ширини і з будь-якого матеріалу – від ДСП до натурального мармуру.

Для того щоб її встановити, в стільниці проробляють вріз за формою мийки. Зі зворотного боку мийку закріплюють за допомогою кронштейнів або притисків. А щоб виріб щільно сидів в отворі, стики допрацьовують ущільнювальною стрічкою і герметиком.

Такий монтаж дозволяє уникнути попадання вологи і бруду в простір між шафами. Однак при підведенні комунікацій доведеться проникати під конструкцію або піднімати стільницю разом з мийкою, хоча існують моделі, які дозволяють уникнути таких незручностей.

Накладна мийка

Самий стандартний варіант, простий і бюджетний. Накладні мийки підійдуть тим, хто поки не планує масштабних змін на кухні і не збирається міняти кухонні меблі.

Ставити таку мийку можна самостійно: досить розташувати її зверху на підлоговій кухонній шафі стандартного розміру замість стільниці.

Накладна мийка недорога за рахунок простої обробки сталі, класичного дизайну і невеликої глибини чаші.

У щілини між тумбою мийки та сусідніми шафами може потрапляти волога і сміття, але якщо встановити пластикові бортики і обробити стики герметиком, цю проблему можна запобігти.



Вбудована мийка

Вбудовувані мийки встановлювати нижче або в один рівень з кухонним топом.

Мийки, призначені для інсталяції під стільницю, зроблені у вигляді окремих чаш різної форми без крил. Їх можна врізати в різноманітних поєднаннях: велика і мала, кругла і прямокутна тощо.
Моделі для монтажу в один рівень мають спеціальну обробку канта мийки.Такі варіанти інтеграції вимагають втручання професіоналів.

Перевагою вбудованих мийок є те, що навколо не накопичується бруд, а за умови правильної установки і герметизації поверхня стає абсолютно водонепроникною.
Незважаючи на те, що вбудовані мийки та їх оригінальний монтаж обійдуться на порядок дорожче, їх незвичайний дизайн і підвищені експлуатаційні якості відшкодують вкладені кошти.




Матеріал для кухонного миття

Вибір матеріалу для мийки залежить, в першу чергу, від стилю інтер'єру кухні, а також бажаних характеристик мийки і вашого бюджету.

Для кухні в сучасному стилі підійде мийка з нержавіючої сталі або композитних матеріалів. На суворій класичній кухні або затишній кухні в стилі кантрі будуть добре виглядати мийки з металу, штучного каменю чи кераміки.

Мийки з нержавіючої сталі

Це найпопулярніший і доступний вид мийок для кухні.
Дорожча якісна нержавіюча сталь містить хром і нікель. Вони надають кухонній мийці красивий блиск і надійно захищають її від корозії.

Нержавійка біліш стійка до подряпин, ніж інші матеріали для мийок.

Нержавіючі мийки для кухні бувають матові, поліровані і з ребристою поверхнею «Лайнен».
На такому вигляді обробки мийки не видно розводів і патьоків. Однак з плином часу в ребристу поверхню забивається іржа і видалити її звідти більш трудомістке завдання, ніж з полірованої або гладкої поверхні мийки.
У свою чергу мийки для кухні з гладкою поверхнею більш схильні до подряпин.

У мийці з нержавіючої сталі вода з крана створює значний шум на кухні. Однак якщо вжити додаткових заходів, такої неприємності можна уникнути. Для цього на днище чаші мийки можна приклеїти звуковбирний матеріал, або придбати більш дорогу модель, в якій цей матеріал вже попередньо встановлено.

Керамічні мийки

Така мийка дуже стійка до подряпин і високих температур, однак більш важка і може бути чутливою до ударів.

Кераміка добре гасить шум води з крана, що немало важливо при експлуатації мийки.
Крім того, керамічні мийки на відміну від металевих можуть бути різних кольорів, завдяки чому з'являється додаткова можливість створення унікального дизайну кухні.

Гранітна мийка

Міцність гранітних мийок, також іноді їх називають композитними, дуже висока, оскільки вироби виготовлені зі штучного граніту, в складі якого 80% граніту, 20% акрілітіка.
Такі мийки забезпечують надійність, функціональність і зовні привабливі.

Мабуть цей вид обробки мийки містить всі переваги перерахованих вище матеріалів:
Не фарбуються,
не вбирають запахи,
не вигоряють під дією ультрафіолетових променів,
абсолютно гігієнічні і стійкі до побутової хімії,
можуть витримувати високі температури, близько 280 градусів,
заглушають звук води, що ллється,
широка палітра кольорів, за рахунок гранітних гранул, які можуть бути будь-яких кольорів і відтінків.

Єдині недоліки це велика вага, що абсолютно не впливає на її експлуатацію, і висока вартість, яка повністю виправдовує себе вищепереліченими перевагами.



Виходячи з усього вищевикладеного матеріалу можна підібрати підходящу мийку для вашої кухні, яка стане не просто предметом побуту, а й забезпечить своє більш комфортне використання.

З, пропонованими нами, моделями кухонних мийок, Ви можете ознайомитись в нашому магазині.