Нові телевізори 2021: які сюрпризи підготували лідируючі виробники?

У грудні 2020 го року і січні 2021 ТОП-компанії в світі телевізійної техніки презентували свої новинки, вихід яких запланований на цей рік. Наших покупців, звичайно ж, цікавить відповідь на питання: чи варто трохи почекати і купити телевізор з нової лінійки або скористатися смачними знижками на минулорічні моделі? Відповісти однозначно, мабуть, не вийде, у кожного користувача свої пріоритети. Але в цій статті ми зібрали для вас максимум корисної інформації для власних висновків.

Телевiзори 2021

Основні напрямки, в яких рухалися розробники телевізорів 2021

Якщо відкинути концептуальні ідеї по типу прозорого телевізора Xiaomi або моделі від LG, здатної згортатися в рулон, то загальні тенденції такі:

  • Поліпшення екрану. Остаточна мета – домогтися кінематографічно точного відображення картинки. Було б неправильним намагатися висловити це тільки лише в параметрах більшої яскравості, насиченості і широти гами. Головний критерій – кожна сцена повинна виглядати на екрані саме так, як її задумали творці контенту, і не залежати від телевізора, на якому відтворюється відео.
  • Менше дротів і більше інтегрованість різних систем. В ідеалі один пульт повинен управляти абсолютно всім, а інформаційний потік – передаватися по єдиному кабелю.
  • Більш досконалий доступ до контенту. Smart TV присутня практично у всіх моделях навіть дуже бюджетних брендів. Акцент – на сервісах потокового мовлення.

При цьому ціна телевізорів 2021 з більш досконалими екранами і функціями потроху знижується.

А тепер – про все докладніше.

Головне в телевізорі 2021 – чудовий дисплей

Стандарт HD Ready залишився переважно на невеликих діагоналях до 32 дюймів. Далі Full HD перейшов в розряд базових рішень, а майбутнє, безумовно, за 4K і 8K. Однак розподiльча здатнiсть – не основоположний чинник. За якість відображення багато в чому відповідає матриця. І тут вже пристойна різноманітність.

Класичні ЖК-матриці (LCD) з LED підсвічуванням залишаються наймасовішим рішенням

Матриця LCD телевiзора

Головним чином, тому що це дешево. Рідкокристалічний екран працює наступним чином:

  • За кожен піксель відповідають три субпікселi – червоний, зелений і синій. Усередині них містяться ті самі рідкі кристали.
  • ЖК елементи укладені між двома паралельними кольоровими пластинками і електродами таким чином, що утворюють спіраль.
  • Кольорові пластинки покриті поляризаційною плівкою. Через них можуть проходити промені тільки в строго заданії орієнтації. Поляризація пластин буде взаємно перпендикулярною.
  • Якщо на електродах напруги немає, спиралевидна нитка з рідких кристалів поступово змінює орієнтацію світла і повністю передає його з однієї пластини на іншу. У підсумку ми бачимо яскраве світіння певного кольору.
  • При поданні напруги на електроди рідкі кристали почнуть повертатися в однаковий стан. У крайній точці вони виявляться паралельними решітці першої пластини – світло залишиться в тій же орієнтації і не зможе пройти через другу пластину. Ми відключимо субпіксель.
  • Керуюча напруга, менша за порогове значення, змінює орієнтацію рідких кристалів не в повному обсязі, пропускаючи частину світу. Таким чином комбінація інтенсивності трьох базових субпікселей формує бажаний колір і яскравість всього пікселя.

Тепер головне питання – звідки береться світло? А ось це і є наші білі яскраві світлодіоди або LED. Вони недорогі, технологічні та довговічні. При цьому і бюджетні лінійки поступово переходять до Direct LED. Тобто весь екран розділений на невеликі зони з автономним підсвічуванням, в той час як в EDGE технології підсвічування розташовується по периметру і передається до кристалів світоводами.

Вiдмiннiсть пiдсвiчування EDGE та Direct LED

Для більш точкового підсвічування була розроблена технологія Mini-LED. Це світлодіоди розміром менше двох десятих міліметра.

Переваги Direct LED підсвічування – велика глибина чорного кольору і найкраща контрастність. У той же час EDGE забезпечує більш тонкий екран і менше енергоспоживання.

Технологія квантових точок QLED від Samsung – абсолютно новий підхід до організації підсвічування

QLED або Quantum LED – це запатентована технологія Samsung. Назва походить від Quantum Dot Light Emitting Diode – світлодіод на квантових точках. По суті використовується все та ж жидкокристалічна (LCD) матриця, в якій замість кольорових фільтрів вбудовані квантові випромінювальнi точки. Вони генерують чистий моноколір – червоний, синій або зелений. При цьому стандартне біле LED підсвічування все ще присутнє. Воно доповнює інтенсивність світіння квантових точок. Завдяки цьому:

  • QLED телевізори мають дуже високу яскравість. У топових моделях 2021 року вона досягає значень в 4000 Кд / м2 (або Ніт).
  • Висока яскравість забезпечує широкий динамічний діапазон і дозволяє відображати контент в стандарті HDR10 + (чим це добре, обговоримо трохи пізніше).
  • QLED телевізори в своїй основі містять неорганічні матеріали – вони не схильні до вигоряння.

Формування картинки за допомогою квантових точок

Але в базовій версії глибина чорного залишається як і у стандартних LED матриць. Витягнути її дозволяє повне пряме підсвічування і технологія локального затемнення, реалізована, знову ж таки, в головних лінійках 2021.

Крім телевізорів Samsung такі матриці обіцяє в ТОП лінійці 2021 впровадити TCL.

OLED – принципово інший підхід, запропонований LG, що отримав активний розвиток в телевізорах 2021 від цього бренду

У OLED технології джерелом світла є органічні світлодіоди (Organic Light-Emitting Diode). Причому за кожним пікселем закріплений свій індивідуальний «лiхтарик».

Уявіть собі органічну плівку на основі вуглецю, вміщену між струмопровідними шарами. Точки плівки, через які проходить струм, починають випромінювати чисте біле світло. Причому світіння продукує кожен піксель окремо – якщо сусідній повинен бути чорним, він таким і залишається. Матриця повністю позбавлена ​​від перехресного засвічення. Що це дає:

  • Максимально глибокий чорний – інші наявні технології не здатні його забезпечити навіть в теорії.
  • Дуже тонкі і легкі телевізори з OLED екраном – повна товщина безпосередньо матриці становить одиниці міліметрів.
  • Час відгуку також мінімальний.
  • Широкі кути огляду дозволяють дивитися ТБ з будь-якої точки.
  • Картинка по передачі кольорів – неймовірно реалістична.
  • Відмінна контрастність при відносно малій яскравості.

Зображення на OLED телевiзорi

OLED матриця присутня в телевізорах 2021 LG, SONY, Panasonic, Philips. Але все ж це моделі з великою діагоналлю від 55” і значним цінником.

Унікальна новинка 2021 – телевізор LG OLED R, що згортається. Тонкий, майже як папір, дисплей здатний ховатися в невеликому корпусі стандартного саундбара, формуючи простір на вашу вимогу. При цьому екран може працювати, навіть якщо буде висунутий на третину – в режимі годинника, меню, аудіопрогравачем. Ціна 65 дюймової моделі в магазинах Південної Кореї – трохи більше 87000 доларів.

Ттелевiзор, що згортається - новинка LG 2021

NanoCell від LG, презентована чотирма роками раніше, отримала логічне продовження в телевізорах 2021

Суть технології – в покритті кристалами розміром близько нанометра поверхнi ЖК матриці. Як стверджує виробник, частинки фільтрують тьмяні кольори. Зображення виходить чистим і соковитим. По суті, це також варіація технології квантових точок. Чому ж LG пішла на такий крок? Вартість виробництва телевізорів з додатковою плівкою набагато нижча, ніж OLED матриць, навіть в 2021 році. Ціна квантового телевізора з екраном 65 дюймів в роздрібному продажі стартує від 1300 доларів, на органічних світлодіодах – це близько 3000 умовних одиниць за не найкрутішу модель.

А ще – істотно вище пікова яскравість, що важливо для HDR.

Картинка на телевiзорi Nano Cell

В 2021 році анонсований випуск телевізорів QNED Mini LED – поєднання Нано Селл з підсвічуванням міні LED обіцяє відмінні можливості.

У 2021 році Samsung вперше реалізувала технологію Micro LED в звичайних телевізорах

Виробник повністю пішов від окремих кольорофільтрів і підсвічування. Їх замінили крихітні світлодіоди, які будуть управлятися індивідуально. Експерти відносять технологію до еволюції органічних світлодіодів. Іншу назву вибрано в зв'язку з тим, що LG першою запатентувала OLED. Виробник заявляє багатообіцяючі характеристики:

  • Частота 120 Гц при використанні HDMI 2.1.
  • Охоплення кольорового простору DCI-P3 та Adobe RGB на 100%.
  • Термін служби випромінюючих діодів – більше 10 років або 100 тисяч годин.

Новинка буде випускатися в діагоналі 110 дюймів з роздільною здатністю 4K. Старт продажів планується на середину весни 2021. Ціна попереднього замовлення – порядку 156 тисяч доларів. Чи буде модель офіційно ввозитися в Україну – дуже велике питання.

Нові технології обробки зображення в телевізорах 2021

Аналіз новинок телевізійної техніки показує: навіть якщо використовуються технології з тією ж назвою, якість їх реалізації помітно поліпшується. Для повномасштабного прояву нових можливостей потрібно відповідне «залізо» і програмне забезпечення.

У нових лінійках використовуються нейронні процесори, наприклад, LG Alpha 9 Gen 4 AI, Sony Cognitive Processor XR, Samsung Neo Quantum Processor, Philips P5. У них реалізовані інтелектуальні функції розпізнавання і відображення контенту.

Підтримка HDR10, HDR10+ та Dolby Vision

HDR розшифровується як High Dynamic Range. Це позначення використовується для технології, що дозволяє відображати відеоряд з:

  • Високою глибиною кольору. Це мінімум 10 біт для кодування кольору. Відзначимо, що звичайна технологія – 8-бітна. Тобто для зберігання потрібного відтінку одного кольору ми використовуємо десять розрядів в двійковій системі. Вісім біт – це 256 градацій для синього, зеленого і червоного. А разом вони дають всiм вiдомi 16,7 млн ​​кольорів стандартного LED телевізора. Десятибітне кодування– вже 1024 рівні на один колір або трохи більше мільярда відображуваних відтінків. 12 біт дають кольоровість близько 68 мільярдів – це вже стандарт Dolby Vision. Взагалі така роздiльна здатнiсть буде кілька надлишково, оскільки око людини не може вловити різницю в таких близьких тонах. Але вона дозволяє підняти наступну характеристику.
  • Широке колірне охоплення. Базове колірне охоплення sRGB, відповідне 8 бітам, – це тільки 36% від можливостей кольоророзрізнення людських очей. Підвищуючи глибину (тобто бітність), ми розширюємо відображуваний діапазон до DCI-P3 і Rec.2020 відповідно. Це більше 75% сприйняття палітри. Уже реалістичніше! У HDR10, HDR10 + і Dolby Vision якраз і є Rec.2020.

Реальне та вiдтворюване ТОПовими телевiзорами 2021 колiрне охоплення

  • Широкий динамічний діапазон. Якщо пояснювати просто, то це різниця в яскравості між найсвітлішим і самим темним пікселем, які може відтворити телевізор. Збільшуючи її, виробник матриці дозволяє промальовувати більше деталей в світлі і тінях. Ця здатність безпосередньо залежить від максимальної яскравості, яка вимірюється в нітах або кд / м2 (що одне і те ж). Для HDR10 знадобиться 1000 ніт, для HDR10 + і Dolby Vision – до 4000 ніт. Останній при цьому може працювати з піковою яскравістю до 10000 ніт. Тут видно різницю між квантовими точками і органічними світлодіодами. Хоч OLED дає глибокий чорний, яскравості часто може не вистачати.

При цьому потрібно розуміти, що на крутому телевізорі відео може виглядати не так вже яскраво або контрастно. АЛЕ! Воно матиме такий самий вигляд, як задумав кінотворець. Наприклад, яскравий фотоспалах засліплює. Або в темній кімнаті при полум'ї свічки чітко, хоч і тьмяно, проглядаються всі об'єкти.
Так ось, якщо повернутися до телевізорів 2021, то можна помітити перехід цих технологій в більш бюджетні моделі. Процесори з використанням напрацювань штучного інтелекту здатні реалізувати ці стандарти по максимуму, з огляду на параметри освітленості приміщення і безлічі інших чинників. HDR тепер присутня в найдешевших лінійках.

HDMI 2.1: можливості інтерфейсу

Все більше телевізорів в 2021 оснащуються HDMI 2.1. Це оцінять власники великих діагоналей 4K і 8K:

  • Підтримка динамічних метаданих дозволяє максимально адаптувати сцену апаратними та програмними засобами телевізора. Це розкриває реальний потенціал HDR і Dolby Vision.
  • Пропускна здатність кабелю збільшена до 48 Гбіт/с. Зараз це здається надмірним, але при масовій появі контенту 8K і вище стане актуальним. Доступна частота - до 120 fps для True 4K.
  • Вдосконалений режим віртуальної реальності Game Mode VRR.
  • Підтримка об'єктно-орієнтованого аудіо.
  • Підтримка eARC позбавляє від пари пультів і дає можливість передавати звук високої якості з телевізора на аудіосистему по одному кабелю.

Дорогі телевізори 2021 купуються явно не на один рік. Наявність оновленого інтерфейсу зайвим не стане.

Нові можливості Smart TV в телевізорах 2021

Технологія стає все більш зручною і гнучкою. На багатьох телевізорах 2021 з'являється Android TV в чистому вигляді. Але і адаптивні брендові операційні системи легко персоналізуються під користувача і підтримують популярні стрімінгові платформи.

Сервiси потокового мовлення в Smart TV 2021

Замість висновків

Хоч телевізори 2021 з сегмента, який користується найбільшим попитом, не демонструють проривних технологій, вони радують поліпшеною якістю базової начинки. В цьому році в інтернет-магазині «ЕлМаг» вас чекає безліч новинок провідних виробників по вражаюче приємним цінами. Заглядайте в наш каталог частіше!