Піч: стиль, комфорт, зручність

ovens

Для любителів випічки і добре тушкованих страв якісна духова шафа стане незамінним помічником на кухні.

Протягом тривалого часу духові шафи були в складі кухонної плити. Зараз є і вбудовані агрегати.
Дане нововведення дозволяє встановити духову шафу саме там, де вам буде зручніше нею користуватися.
Зрозуміло для розташування такої шафи знадобиться спеціальний монтаж і підготовлене місце на кухні, куди вона буде вмонтована, проте це значно змінить дизайн приміщення.

Сьогодні представлений широкий модельний ряд духових шаф, кардинально відрізняються від тих, якими користувалися наші предки: це високотехнологічна, екологічно і максимально безпечна побутова техніка.

Сучасні духові шафи, як і більшість техніки, сильно залежить від джерела живлення і поділяються на два види – газові та електричні.

Газові духові шафи трохи морально застаріли. Такі моделі менш функціональні, повільніше нагріваються і мають обмежену кількість температурних режимів в зв'язку з особливостями конструкції.

До незаперечних переваг можна віднести економічне більш вигідне використання, можливість роботи від газового балона якщо немає підключення до природного газу і природно особливий смак деяких страв, які смачніше приготовані на вогні.

Купуючи газову модель духової шафи, переконайтеся, що в її комплектацію входить набір форсунок для підключення як до газового балона, так і до магістрального газу.


Електричні духовки нагріваються швидше, точніше тримають встановлену температуру приготування і мають широкий діапазон температурного режиму: від 50 до 300 °С в залежності від обраної моделі.

Новіші моделі можуть мати таку додатковою опцією як мікрохвильовка або пароварка.

Подібна родзинка вашої духовки не тільки розширить можливості для приготування різних страв, але і значно заощадить  місце, яке займала б додаткова техніка.

Режим мікрохвильовки значно прискорює процес приготування, якщо його включати одночасно зі звичайним режимом духовки.

Також дана опція дозволяє поміщати в духову шафу нерозморожені продукти.

Функція пароварки дозволяє готувати в духовій шафі дієтичні страви з мінімальним використанням жирів і масел.

До недоліків електричних духових шаф безсумнівно відноситься високе енергоспоживання агрегату. Однак різні моделі володіють різним рівнем потужності і споживають різну кількість енергії.

За типом монтажу духовки бувають залежними і незалежними.

Залежна духовка входить у комплект з, варильною поверхнею, яка встановлюється над нею, від одного і того ж виробника. Вони взаємопов'язані загальною панеллю керування, яка знаходиться на корпусі духової шафи.

За допомогою таблиць сумісності в рамках модельного ряду однієї фірми можна під певну духову шафу підібрати потрібну вам варильну поверхню.

Плюси:в комплекті така техніка коштує трохи менше
Мінуси: невеликий вибір сумісних пар обладнання, необхідність низької установки духової шафи в зв'язку з тим, що робоча поверхня повинна розташовуватися безпосередньо над ним.

Незалежна духова шафа може бути розташована окремо від варильної поверхні і не прив'язана до місця або висоті розташування.
Найчастіше такий агрегат для зручності розміщують на рівні грудей.

Плюси: сумісність з багатьма варильні панелями, незалежно від габаритів, фірми виробника або інших особливостей.

Технічних характеристик і особливостей, важливих при виборі духовки, досить багато, але ми розглянемо найпоширеніші.

Габарити

В основному ширина у всіх сучасних моделей духових шаф відповідає 45, 60 або 90 см. Бувають винятки, але дуже рідко.
Залежно від конкретної моделі об'єм духовки може становити приблизно від 25 до 75 літрів.

Якщо ви не дуже обмежені розмірами кухні, то можете підбирати ширину духовки не за габаритами, а за кількістю членів сім'ї.
Моделі 45-сантиметрової ширини розраховані на приготування страв для 2-3 осіб,
60-сантиметрової ширини – для 5-6,
90-сантиметрової ширини знадобиться тим, хто любить приймати багато гостей.
Тим, хто любить готувати часто і по різноманітним рецептами, варто звернути свою увагу на моделі духових шаф шириною 60 або навіть 90 см.

Вузька духова шафа володіє меншим внутрішнім простором і тому деякі страви в ній приготувати буде неможливо. Наприклад приготувати баранячу ногу або запекти індичку.

Система управління

Моделі з електромеханічним керуванням - більш бюджетний варіант. Вони прості і надійні у використанні, але менш функціональні.

Шафи з електронним керуванням - найдорожчі, але і можливостей у них більше. Максимально точний контроль часу і температури, і автоматичні програми приготування дозволяють втілити в життя страви з найскладнішими рецептами.

Зазвичай електронна панель управління включає в себе сенсорний дисплей, який розширює кількість налаштувань і дозволяє більш точно контролювати температуру. Однак ймовірність поломок духовок з такою системою вище, ніж у електромеханічних.

Безпека

Безпека є одним з найбільш важливих якостей духовки для сімей, де є маленькі діти.
В функцію захисту від дітей, як правило, входить блокування панелі, що управляє і можливість блокування дверцят. Так само для уникнення отримання опіків ставлять багатошарове скло дверцят духовки, що робить її менш гарячою, ніж внутрішнє скло.

Кількість скла в дверцятах сучасних моделей коливається від двох до чотирьох. В останньому випадку зовнішня температура дверці не буде перевищувати 40-50 °С.

Помітно знижує температуру всієї поверхні шафи опція тангенціального охолодження. При її наявності корпус духової шафи і його дверцята охолоджуються повітряним потоком завдяки окремим вентилятору і по спеціальних каналах. Наявність тангенціального охолодження особливо важливо якщо є необхідність в тому, щоб зовні та духовка не нагрівалася. Наприклад якщо відомо що духова шафа буде розташована в безпосередній близькості до техніки або іншим речам, нагрів яких вкрай небажаний.
Також дана опція виключає утворення конденсату всередині духової шафи і скло дверцят при готуванні пітніти НЕ буде.

Якщо духова шафа - газова, є необхідність в системі газ-контролю, якщо ж вона електрична – системі аварійного відключення при перегріванні або надмірно тривалій роботі.

Функції очищення духової шафи

Сучасні виробники пропонують користувачам три варіанти моделей, які передбачають більш легке очищення внутрішньої поверхні духовки: з функцією очищення паром, з каталітичної емаллю і піролітичною очисткою.

Найбільш економічний вид очищення - це очистка паром. Для цього в духовку ставлять деко з певною кількістю води, обсяг якої вказується в інструкції по експлуатації, і засобом для миття духовок, після чого включається режим парового очищення. Після обробки парою жирний наліт на стінках духової шафи легко змивається.

Каталітична емаль розділяє жир, що потрапляє на неї, на воду і сажу, які усувати значно легше. Головним недоліком такої емалі є обмежений термін служби, в середньому становить 3-5 років. По закінченню цього періоду виникне необхідність в заміні внутрішньої панелі духової шафи на новий.

Піролітичне очищення здійснюється за допомогою підняття температури всередині шафи до 500 °С. Тобто все речовини, що осіли на стінках, просто спалюються і перетворюються в попіл. Цей спосіб очищення найбільш продуктивний, проте є і недоліки. Такі шафи набагато дорогі і після виконання такого очищення виникає не сильний, але неприємний запах гару.

Чистити дверцята духовки набагато легше, якщо вся її внутрішня поверхня виготовлена ​​зі скла. Ще краще якщо це скло буде ще і знімним.


Додаткові функції

Конвекція відповідає за рівномірний прогрів всього внутрішнього простору духової шафи за рахунок спеціального вентилятора, що розподіляє повітряні потоки всередині духовки таким чином, що ступінь нагріву блюда буде абсолютно однаковою з усіх боків.

Конвекція дозволяє отримати однакову корочку зовні і пропечений вміст всередині виключаючи можливість пригорання або навпаки, виникнення сирих ділянок страви.

У моделях з двома конвекційними вентиляторами є можливість одночасного приготування двох різних страв. Даний ефект досягається завдяки термостійкій горизонтальній вставки, при установці якої різні страви можуть готуватися одночасно, але при цьому не залежно один від одного. Ця функція значно економить час.

Опція підсвічування зустрічається практично у всіх сучасних моделях. Її наявність необхідна для можливості контролювати процес приготування їжі.

Досить популярними додатковими функціями є наявність гриля та вертіла. Вони значно збільшать різноманітність страв, які зможе готувати духовка.

Гриль дозволить отримати хрустку скоринку на соковитому шматку м'яса, приготованому на спеціальній решітці, а вертіл зробити можливим приготування шашлику.

Якщо вас все ж зацікавила модель з вертілом, зверніть увагу на вид його кріплення. З діагональним кріплення вертіл довше, ніж з поперечним, і на нього можна розмістити більше шашлику.

Особливості дизайну і конструкції слід розглядати після того, як ви визначитеся з місцем "проживання" духовки і стилем кухні в цілому.
Дизайн може бути різним: класика, різнокольоровий варіант або навіть ретро.

Зручним конструктивним рішенням є наявність телескопічних направляючих для листів і решіток. З ними ризик обпектися або впустити приготовану страву знижується до мінімуму.

Якщо духова шафа буде розташовуватися досить низько, краще брати модель з дверцятами, що відкривається зверху вниз. Для більш високого розташування оптимальні моделі з дверцятами, що відкриваються в сторону.

Також слід звернути увагу на енергоефективність. Даний показник значно зменшить ваші витрати.

Виробники духових шаф крокують в ногу з часом і пропонують споживачам все нові «розумні» моделі з великими функціями, здатними приготувати страву на будь-який смак.

Моделі духових шаф, представлені в нашому магазині, ви можете розглянути тут.